Opblijven voor Siem Sigerius: Buwalda’s ‘Bonita Avenue’ wordt hoorspel

‘Bonita Avenue’, de debuutroman van ‘nominatiekoning’ Peter Buwalda die in 2011 werd genomineerd voor alle grote Nederlandse literatuurprijzen, wordt een hoorspel. Dat meldt ANP. Het hoorspel is vanaf 10 januari 2014 op radio 1 te horen. In opdracht van de publieke omroep NTR is het boek bewerkt tot 20-delig hoorspel, waarvan elke vrijdagavond om middernacht

'Bonita Avenue' van Peter Buwalda
'Bonita Avenue' van Peter Buwalda Foto ANP

‘Bonita Avenue’, de debuutroman van ‘nominatiekoning’ Peter Buwalda die in 2011 werd genomineerd voor alle grote Nederlandse literatuurprijzen, wordt een hoorspel. Dat meldt ANP. Het hoorspel is vanaf 10 januari 2014 op radio 1 te horen.

In opdracht van de publieke omroep NTR is het boek bewerkt tot 20-delig hoorspel, waarvan elke vrijdagavond om middernacht een aflevering wordt uitgezonden. Bonita Avenue is een roman over de talentvolle judoka Siem Sigerius die, nadat hij zijn been heeft verbrijzeld bij een verkeersongeluk, zich gaat bezighouden met zijn andere grote talent: wiskunde. De hoofdrollen in het hoorspel worden vertolkt door de acteurs Jaap Spijkers, Georgina Verbaan, Waldemar Torenstra, Carine Crutzen en Ariane Schluter.

Hoewel de personages in Bonita Avenue volgens literair redacteur Arjen Fortuin (NRC Boeken, 22-10-2010) soms ‘een groot streven’ miste, was Fortuin zeer onder de indruk van het ‘verbijsterende vakmanschap van Buwalda:

“Niet alleen heeft deze debutant zijn talloze verhaallijnen 500 bladzijden lang stevig in de hand gehouden, hij heeft ook oog voor de details die een portret verdiepen.”

Ook vakjury’s en het Nederlandse publiek waren onder de indruk van Buwalda’s eersteling. Bonita Avenue werd zowel genomineerd voor de twee grootste Nederlandse vakjuryprijzen (Libris-prijs, AKO-prijs) als voor de grootste publieksprijs (NS Publieksprijs).