Ruitenwisser bruikbaar als buienradar

Het is een bekende truc: vanuit je woning naar rijdende auto’s kijken om te zien of het regent. Bewegen de ruitenwissers snel, dan moet de paraplu mee, bij een lage frequentie zal het wel meevallen met de neerslag. Op deze manier zouden we ook de hoeveelheid regen in een bepaald gebied in kaart kunnen brengen, moeten wetenschappers van het Duitse Institut für Kartographie und Geoinformatik (IKG) uit Hannover hebben gedacht, toen ze het project RainCars begonnen. „Door de gegevens over de bewegingen van de ruitenwissers te koppelen aan de autosnelheden en aan satellietgegevens over de positie van de auto’s verwachten we nauwkeuriger informatie over de lokale regenval te krijgen dan via weerstations”, vertelt IKG- onderzoeker Daniel Fitzner aan de telefoon. Hun project is er vooral op gericht om overstromingen te voorkomen. „Als je precies weet hoeveel regen ergens is gevallen, en het is bekend hoeveel water de aanwezige rivier kan afvoeren, kan je tijdig maatregelen nemen”, aldus Fitzner. Er zijn nog wel enkele vragen, zoals: hoeveel auto’s zijn nodig voor een betrouwbaar beeld? Een ander probleem is dat automobilisten de ruitenwissers soms aanzetten als het niet regent, bijvoorbeeld wegens spatwater op de autoruiten. Het eindresultaat van het RainCars-project wordt verwacht in juli 2015.