Ondertussen op kantoor

Wekelijks geeft Japke-d. Bouma onmisbare tips voor op kantoor. Deze week: seks en lust in de kantoorjungle.

Je kunt er natuurlijk op wachten tot het ervan komt: geflikflooi en gesodemieter in de kantoortuin. Al die mannen en vrouwen bij elkaar gepropt, in de bloei van hun leven, op centimeters van elkaar. Met allemaal al jaren een relatie waar de fut uit is. En hier snapt iedereen je wél, in tegenstelling tot thuis. En dan ook nog eens al die zeeën van tijd om van alles uit te proberen. Alcohol op borrels, inloopkasten, overwerken, lege parkeerdecks na sluitingstijd, fietsenkelders. Daar komen ongelukken van.

Ik zie dan ook voortdurend collega’s om me heen die elkaar zitten op te winden, maar dat eigenlijk niet mogen. Dat ze niet meer met elkaar in de lift kunnen, want dan krijgen ze geen lucht. Dat ze niet meer met elkaar kunnen overleggen, want dan horen ze niks. Dat ze elkaar niet meer kunnen aankijken, want dan zien ze alles. En dat als ze elkaars naam zien in de inbox, dat hun hart dan overslaat. Dus mailen kan ook niet meer. Niet gek dus dat mensen me vragen: wel of geen seks met collega’s?

Ik zou zeggen: begin er niet aan. Flirten, gedraai en gedoe is natuurlijk prima, maar stop ermee zodra er lichaamssappen in het spel dreigen te komen. Een verhouding met een collega? Kansloos. Mijn belangrijkste advies: ontkennen, wegkijken en als de krachten per ongeluk toch een keer zijn losgekomen so to say, nooit, ik herhaal NOOIT meer op terugkomen. Negeren. Focus. Bidden om kracht. Stop met dagdromen.

Wat voor mij goed werkt als de lust me te veel wordt, is even klikken naar de site van de Correspondent. Of denken aan gefrituurde vetrollen, levende konijnen die je met je blote handen opeet, of Mart Smeets naakt. Verder vind ik het goed werken om te denken aan doorgekookte spruitjes, een TED-talk van iemand met een zwarte coltrui onder zijn jasje, alles met Andries Knevel en Paul van Vliet, en exploderende potvissen. Wat ook kan, is het object van affectie in je gedachten in een aseksuele thuissituatie plaatsen. Hem klagend over niet lang genoeg doorgesudderde hachee bijvoorbeeld, of in discussie met de collectant van Unicef of het geld wel goed besteed wordt.

En als dát allemaal niet lukt, en het komt er tóch van, dan zijn dít de opties. OF het is echte liefde, hij gaat weg bij zijn vrouw, jullie gaan samen in een veel te klein appartementje wonen, werken dag in dag uit op elkaars lip en worden overspannen van het keihard jullie best doen om de relatie spannend te houden waar alle collega’s de hele tijd bovenop zitten. OF je negeert hem de day after, hij gloeit nog wat na in zijn gemis, maar komt al snel weer een nieuw moppie tegen en jij bedrinkt je die avond en gaat vervolgens door met je leven, maar je vergeet hem nooit en hij gaat nooit weg bij zijn vrouw. In beide gevallen moet je een andere baan. Ik zou zeggen: kies zelf maar even.