Oekraïne Politieke spanning loopt op

Oekraïne

Spanning in Kiev: premier noemt oppositie ‘misdadig’

De politieke spanning in Oekraïne escaleert verder. Premier Nikolaj Azarov heeft vanmorgen de leiders van de oppositiebeweging aangeduid als „misdadigers”. De regerende Partij der Regio’s beschuldigt de oppositie van een „poging tot staatsgreep” en mobiliseert nu ook haar aanhangers in Kiev. De oproerpolitie sloot in het centrum van die stad vandaag enkele straten af. Elders in Kiev zijn vannacht weer semi-overheidsgebouwen bezet. En bij de wisselkantoren daalt de munt grivnja in waarde.

Intussen heeft het parlement vandaag niet kunnen vergaderen. Na actie van de oppositie in de plenaire vergaderzaal besloot de voorzitter de sessie meteen na de opening weer te sluiten. Het parlement is afgegrendeld door betogers. Volgens oppositievoorman Arseni Jatsenjoek van de partij Vaderland, opgericht door de nu gedetineerde ex-premierTimosjenko, gaat die blokkade door zolang de regering aanblijft en Timosjenko niet is vrijgelaten.

Premier Azarov overleefde gisteren in het parlement een motie van wantrouwen. De drie oppositiefracties hoopten vergeefs op steun van communisten en dissidenten uit de Partij der Regio’s. Premier Azarov negeerde daarna ook een oproep van oud-presidenten Kravtsjoek, Koetsjma en Joesjtsjenko om zelf terug te treden.