‘NSA registreert dagelijks vijf miljard gegevens van telefoons’

Het logo van NSA voor het hoofdkantoor van de dienst in Fort Meade, Maryland.
Het logo van NSA voor het hoofdkantoor van de dienst in Fort Meade, Maryland. Foto EPA / National Security Agency

De National Security Agency registreert dagelijks vijf miljard keer de bewegingen van telefoongebruikers. Dat blijkt uit documenten van NSA-klokkenluider Edward Snowden en uit gesprekken die The Washington Post voerde met inlichtingenambtenaren.

De telefoons die worden getraceerd bevinden zich over de hele wereld. De gegevens worden toegevoegd aan een database met informatie over de locatie van minstens honderden miljoenen apparaten. De nieuwe projecten die zijn gelanceerd om al die data te analyseren maken volgens de Amerikaanse krant massaspionage mogelijk op ongekende schaal. Een schaal die nog groter blijkt dan sinds de onthullingen van de afgelopen maanden al duidelijk is geworden.

Hoe de NSA dit allemaal doet, legt de Washington Post uit in dit filmpje:

De locatiegegevens worden geregistreerd door de kabels af te tappen waarmee wereldwijde mobiele telefoonnetwerken met elkaar zijn verbonden. Zo kan de NSA niet alleen de bewegingen van mensen traceren, maar ook hun onderlinge relaties in kaart brengen.

Ook Amerikaanse gegevens worden verzameld

Hoewel het geen specifiek doel is om gegevens van Amerikanen te registreren, gebeurt dat “incidenteel” toch. Dat is van belang, omdat de NSA lang volhield dat de afluisterpraktijken waren gericht op wereldburgers buiten de Verenigde Staten.

The Washington Post schrijft dat de NSA geen reden heeft om aan te nemen dat het doen en laten van mobieletelefoongebruikers relevant is voor de nationale veiligheid. De reden dat de locatiegegevens op zo grote schaal worden verzameld, is om nog “onbekende verwanten” van bekende doelwitten te identificeren.