NS wil gele informatieborden op stations afschaffen

De NS wil het aantal gele vertrekborden op de stations naar beneden brengen.
De NS wil het aantal gele vertrekborden op de stations naar beneden brengen. Foto ANP / Koen Suyk

De NS wil het aantal gele vertrekboden op stations naar beneden brengen en uiteindelijk de borden afschaffen. Volgens de spoorwegorganisatie zijn de borden niet meer van deze tijd. Digitale schermen kunnen een veel actueler beeld geven.

Dat staat in een advies dat door de NS is voorgelegd aan het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov). Op dit moment staan er nog 3.400 borden op de stations. Als het aan de NS ligt, moeten dit er zevenhonderd worden, waardoor ieder station nog één bord houdt. Uiteindelijk moeten ook die verdwijnen.

Borden niet mee gebruikt voor planning

Steeds meer reizigers maken volgens de NS gebruik van de digitale borden op stations, die ook informatie geven over vertragingen en storingen op het spoor. Daarnaast heeft men ook steeds vaker de beschikking over een smartphone of tablet waarmee snel de meeste actuele informatie kan worden opgevraagd. De vertrekborden met statische informatie brengen de reiziger juist op het verkeerde been. Bij storingen raadpleegt de helft van alle reizigers echter nog steeds de gele vertrekstaten.

Volgens een klantonderzoek van de NS maakt een kleine groep van 2 tot 4 procent van alle reizigers nog een planning op basis van de gele borden. Daarentegen worden de borden nog wel door 79 procent van alle reizigers gebruikt om de vertrektijden te controleren. Voor het vinden van het juiste perron gebruikt ongeveer de helft van alle reizigers de informatiezuilen.

In januari spreekt Locov een oordeel uit over het advies van de NS.