Niet de ‘wijngaard’ maar de ‘kosmos’: Manil Suri wint Bad Sex Award 2013

Manil Suri
Manil Suri Foto YouTube/ Knack.be

De Indisch-Amerikaanse schrijver Manil Suri heeft de 21ste Bad Sex Award gewonnen, de Britse literatuurprijs voor de slechtste seksscène in een roman. Dat meldt organisator Literary Review.

De scène in The City of Devi, een roman waarin de Indiase stad Mumbai vanwege een nucleaire dreiging hermetisch afgesloten is, stond gisteren ook in de top-3 van NRC Boeken. In totaal maakten acht schrijvers kans op de meest gevreesde prijs van Groot-Brittannië. De jury was onder de indruk van de vele climaxen in de door Suri’s beschreven erotische scène:

“Surely supernovas explode that instant, somewhere, in some galaxy. The hut vanishes, and with it the sea and the sands - only Karun’s body, locked with mine, remains. We streak like superheroes past suns and solar systems, we dive through shoals of quarks and atomic nuclei. In celebration of our breakthrough fourth star, statisticians the world over rejoice.”

The City of Devi van Suri, in het dagelijks leven professor in de Wiskunde aan de University of Maryland, haalde de longlist van Man Booker Prize en de shortlist van de Pen/Faulkner Award.

Vorig jaar won Nancy Huston de prijs voor haar seksscène in Infrared. De prijs werd in het verleden gewonnen door Jonathan Littell (2009) en Norman Mailer (2007). In 2008 ontving John Updike een Bad Sex Lifetime Achievement Award.