NAVO-baas: pact heeft geen handtekening van Karzai nodig

De Afghaanse president Hamid Karzai weigert een pact met de VS te ondertekenen.
De Afghaanse president Hamid Karzai weigert een pact met de VS te ondertekenen. Foto ANP / EPA / S. Sabawoon

NAVO-chef Rasmussen heeft vandaag gezegd dat een veiligheidspact met Afghanistan ook door iemand anders dan president Karzai kan worden ondertekend. In een reactie liet de Afghaanse president weten dat niemand behalve hij een dergelijk pact mag ondertekenen.

Rasmussen deed zijn uitspraken volgens persbureau AP na een ontmoeting met een Afghaanse delegatie in Brussel. Het veiligheidspact moet ervoor zorgen dat ook na 2014 nog steeds westerse troepen in het land kunnen opereren. De Afghaanse raad van stamhoofden - de loya jirga - ging vorige week akkoord met een bilaterale deal tussen de VS en Afghanistan. De bedoeling is dat de NAVO daarna volgt.

‘Alleen Karzai mag pact ondertekenen’

President Karzai weigert echter het pact te onderteken. Volgens Rasmussen kan ‘iedereen die de overheid vertegenwoordigt, het pact ondertekenen.’ Gisteren liet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry ook al weten dat niet per se Karzai’s handtekening nodig is:

“Een minister van Defensie kan het ook ondertekenen, of de overheid. Iemand kan hier de verantwoordelijkheid voor nemen.”

Een woordvoerder van Karzai heeft in een reactie op de uitspraken laten weten dat het pact niet wordt ondertekend zolang niet aan alle eisen van Karzai is voldaan. Ook mag geen enkele andere minister het verdrag ondertekenen. Karzai eist dat de VS helpt met de vredesbesprekingen met de Taliban. Daarnaast moeten de Amerikanen onmiddellijk stoppen met het doen van invallen bij Afghaanse burgers.