Asterix-tekenaar Uderzo klaagt dochter aan

De 86-jarige Franse tekenaar Albert Uderzo heeft in Nanterre een aanklacht ingediend tegen zijn dochter en schoonzoon wegens „psychologisch geweld”. Dat melden de Franse dagbladen Le Figaro en Libération.

Sylvie Uderzo en haar echtgenoot Bernard de Choisy begonnen in 2011 een juridische strijd tegen de tekenaar. Zij claimden dat Albert Uderzo werd uitgebuit door mensen om hem heen. Deze zouden zijn erfenis verkwanselen.

Vader Albert Uderzo is de bemoeienis nu beu. De twee zijn er volgens hem op uit hem wilsonbekwaam te laten verklaren, zodat ze zijn erfenis in handen kunnen krijgen. „Het is een soort stalking, heel pijnlijk”, zei hij tegen persbureau AFP. „Deskundigen hebben mij zeventien uur ondervraagd. Ze concludeerden dat ze dolblij zouden zijn als ze op mijn leeftijd zo’n goed geheugen zouden hebben.” Albert Uderzo wordt in zijn strijd gesteund door zijn vrouw. De familieruzie begon in 2007 toen Uderzo zijn dochter en haar echtgenoot ontsloeg bij Les Éditions Albert René, de uitgever van de Asterix-stripboeken, waarvan hij mede-eigenaar was. Een jaar later verkocht hij zijn aandeel in het bedrijf aan uitgeverij Hachette Livre. Sylvie vindt dat haar vader zijn grip heeft verloren op wat er met de Asterix-serie gebeurt. In Le Monde zei ze: „De poorten van het Gallische dorpje zijn opengegooid voor de Romeinen.”