Met de tablet solliciteren, zonder Word

In Nederland zijn 5,6 miljoen tabletgebruikers. Straks solliciteren we zonder Word, en pluk je het cv uit de cloud.

Het tabletgebruik zit in de lift in Nederland. Intomart GFK spreekt van 5,6 miljoen tabletgebruikers. Volgens onderzoek van uitgever Sanoma is voor 62 procent van de ondervraagden de tablet de primaire computer in huis. Kaj Jalving van uitzendbureau Luba poneerde op Twitter de stelling dat een tekstverwerker als Word gaat verdwijnen en het cv als document ook.

Hoe kom je bij die stelling dat Word verdwijnt?

„Tik jij weleens een document op een tablet? Via Google Analytics zien we bij Luba dat steeds meer mensen via hun tablet of telefoon op onze site komen, op dit moment zitten we op 22 procent mobiel gebruik. Over een paar jaar verwacht ik dat het mobiel gebruik in de meerderheid is. Sterker nog, ik denk dat het toetsenbord gaat verdwijnen in de Nederlandse huishoudens. ”

Wat is het alternatief?

„Wie kan er een cv meesturen via de tablet? De hoeveelheid mensen die via een desktop of laptop op onze site een cv achterlaat is acht keer hoger dan de mensen die dat met een tablet doen. Ik denk dat er op korte termijn geen alternatief voor het cv is. Microsoft heeft ook een Officevariant voor de tablet, maar het is maar de vraag of die veel gaat worden gebruikt. Wie geen LinkedIn heeft, zou Facebook kunnen gebruiken, maar daar staan vaak dingen tussen die je niet wilt delen met werkgevers, en Facebook mist de cv-opties van LinkedIn. Misschien moeten we bij ons uitzendbureau een cv-invulhulp maken voor tablet- en telefoongebruikers. Het wachten is op een algemeen aanvaarde cv-standaard. Een soort digitaal dossier in de cloud. Denk aan een variant op DigiD waarbij je bepaalde mensen kunt autoriseren om het in te kunnen zien.”

Het klinkt als een gat in de markt .

„Ik heb zelf nog even overwogen om dat op te gaan zetten. Er zijn natuurlijk wel partijen waar je bij kunt aanhaken, maar niemand weet nu wat de standaard gaat worden. Het ontbreekt aan partijen met kritische massa die dit fenomeen oppikken. Eigenlijk zou er een standaard cv-opmaak moeten zijn, die iedereen gebruikt zodat je alleen nog informatie hoeft aan te leveren en het niet zelf hoeft vorm te geven. Het is nog maar de vraag of er ooit een standaard zal komen waar iedereen zich aan gaat houden. Het is dus nog echt afwachten wat de toekomst brengt.”