Lagerhuis ondervraagt baas van The Guardian

De Britse krant The Guardian heeft slechts 1 procent van de ruim 58.000 documenten gepubliceerd die via Edward Snowden zijn verkregen. Dat verklaarde gisteren hoofdredacteur Alan Rusbridger, die zich voor de publicatie moest verantwoorden voor een commissie van het Britse Lagerhuis. Hij verwacht „niet heel veel” meer te publiceren. De redactie heeft „een selectieve afweging” gemaakt.

Rusbridger zei verder dat de documenten te allen tijde in het bezit van de redactie zijn geweest, en alleen zijn gedeeld met The New York Times. Geheime informatie over en de namen van Britse spionnen heeft dus het land verlaten, stelde Matthew Ellis (Conservatief). „Dat is een strafbaar feit.”

Drie andere kopieën, in het bezit van The Washington Post, Der Spiegel in Duitsland, en de journalist Glenn Greenwald in Rio de Janeiro, met wie NRC Handelsblad samenwerkt, zijn door Snowden verstrekt.

Rusbridger noemde de publicatie in het belang van het publiek. Dat blijkt volgens hem uit het feit dat de Amerikaanse president en de voorzitter van de machtige senaatscommissie voor de inlichtingendiensten beiden hebben gevraagd om een onderzoek naar hoe inlichtingendiensten te werk gaan. „De manier waarop het toezicht tekortschiet, is dankzij kranten aan het licht gekomen.”