KNVB boos nu Oranje poule met Brazilië én Portugal kan loten

De FIFA kiest voor een andere prodecure. Oranje kan een Zuid-Amerikaans topland én een Europese subtopper loten.

Nadat Nederland zijn beschermde status als groepshoofd al had verspeeld aan Zwitserland, doordat Oranje in oktober twee punten tekortkwam op de FIFA-ranglijst, maakt de ploeg van Louis van Gaal ook nog kans om vrijdag bij de loting in Costa do Sauípe in Bahia in een WK-poule te komen met een Zuid-Amerikaans topland én een Europese ‘subtopper’ als Portugal, Engeland of Italië.

De lotingprocedure voor het WK voetbal in Brazilië, gisteren vastgesteld door het uitvoerend comité van wereldvoetbalbond FIFA, bepaalt dat niet Frankrijk, het laagst geklasseerde Europese land, in pot 2 komt, maar dat er vrijdag eerst geloot wordt welke van de negen ongeplaatste Europese landen in pot 2 komt. Plaatsing in pot 2 wordt gezien als onwenselijk, aangezien hierin de vijf Afrikaanse en twee Zuid-Amerikaanse landen (Ecuador en Chili) zitten. Deze worden gezien als zwakker dan de Europese landen uit pot 4, maar vallen dus af als potentiële tegenstanders. Landen in pot 2 hebben zo een grotere kans op een zware poule.

Het Europese land uit pot 2 speelt zeker tegen een Zuid-Amerikaans groepshoofd. Na het verdelen van de groepshoofden over de poules, met Brazilië als groepshoofd van poule A, wordt er een pot X gecreëerd met de vier geplaatste Zuid-Amerikaanse landen (Brazilië, Colombia, Argentinië, en Uruguay). Daaruit wordt één land getrokken, en dat bepaalt de poule waarin het Europese land uit pot 2 komt. Zo wordt voorkomen dat drie Europese landen in één poule komen.

In lijn met de procedure bij het WK 2006 in Duitsland werd aangenomen dat het laagst geklasseerde Europese land op de FIFA-rangllijst de positie in pot 2 zou innemen – nu dus Frankrijk. Bij de loting voor het WK 2010 in Zuid-Afrika waren er vijf geplaatste Europese landen (dus acht ongeplaatste), waardoor het ‘probleem’ met een overvolle Europese pot niet bestond.

KNVB-directeur Bert van Oostveen wil opheldering van de FIFA. „Wat is de waarde van de FIFA-ranglijst nog bij het bepalen van de pottenindeling”, zei hij tegen de NOS. Maar: „Onze juristen hebben ernaar gekeken en zeggen dat het volgens de reglementen mogelijk is. We kunnen er dus niet zoveel aan doen.”