KNMI waarschuwt voor stormachtig weer op pakjesavond

Het KNMI verwacht dat de wind morgen met 100 tot 130 kilometer per uur door de bomen waait.
Het KNMI verwacht dat de wind morgen met 100 tot 130 kilometer per uur door de bomen waait. Foto ANP / Roos Koole

Het KNMI waarschuwt voor harde windstoten tijdens pakjesavond en geeft code geel af. Het meteorologisch instituut verwacht windsnelheden van 100 tot 120 kilometer per uur in de avond. In het Waddengebied kan de snelheid zelfs oplopen tot 130 kilometer per uur.

In de ochtend zullen de windstoten snelheden bereiken tussen de 75 en 100 kilometer per uur. Eerst in het Waddengebied, later in de ochtend ook in de rest van het land. Daarnaast is er ook winterse neerslag voorspeld.

Het KNMI geeft code geel als het weer ‘potentieel’ gevaarlijk is. Voor activiteiten die zich buiten afspelen moet men volgens het instituut dan voorzichtig zijn. Aan het eind van de avond zal de storm afzwakken. Vrijdag blijft code geel gelden voor het noorden en westen van het land.

Volgens de ANWB zal het wegens pakjesavond al om 15.00 uur drukker worden op de wegen, met een piek rond 17.00. Normaal is er al sprake van topdrukte op de wegen op 5 december, maar volgens de ANWB zal het door het onstuimige weer nóg drukker worden.