KNMI geeft code oranje af voor morgen - Oosterscheldekering dicht

Garnalenvissers in Harlingen tijdens de storm van eind oktober
Garnalenvissers in Harlingen tijdens de storm van eind oktober Foto ANP/ Catrinus van der Veen

Het KNMI heeft de weerswaarschuwing voor morgen opgeschaald naar code oranje voor het westen en het noorden van het land. Vanwege zware windstoten is er morgen sprake van “extreem weer”.

Twitter avatar KNMI KNMI Code oranje wegens zeer zware #windstoten morgenmiddag in het westen en noorden van het land. Elders code geel http://t.co/rNbU7KvIfz

Code oranje geldt voor alle kustprovincies met uitzondering van Zeeland. In de rest van het land blijft code geel - gevaarlijk weer - van kracht. Vanaf halverwege de ochtend zijn er in de kustgebieden zware windstoten mogelijk van 75 tot 100 kilometer per uur. In de middag kunnen in het westen en noorden zeer zware windstoten voorkomen tot 120 kilometer per uur, in het Waddengebied zelfs tot 130 kilometer per uur. Op andere plekken in het land gaat het om windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur.

Afbeelding via het KNMI

Weeronline meldde eerder op de dag al dat Nederland voor het eerst sinds 2002 mogelijk twee zeer zware stormen te verduren krijgt. Op 28 oktober trok een eveneens zeer zware storm met snelheden tot boven de 150 kilometer per uur over ons land. Hij kostte aan drie mensen het leven, zorgde voor tientallen miljoenen aan schade en legde het treinverkeer plat.

Een item van de NOS over het extreme weer van morgen:

Stormvloedkering Oosterschelde afgesloten

Rijkswaterstaat heeft besloten de stormvloedkering in de Oosterschelde morgennacht af te sluiten, meldt persbureau Novum. Dat is voor het eerst in zes jaar. De verwachte storm valt samen met springtij, waardoor hoge waterstanden worden verwacht langs de kust. Mogelijk stijgt het water bij Vlissingen tot 3,80 meter boven NAP, iets dat één keer in de tien jaar voorkomt. De kustwacht houdt morgenmiddag extra personeel achter de hand en heeft een waarschuwing afgegeven.

KLM heeft uit voorzorg 42 vluchten geannuleerd, laat een woordvoerder aan Novum weten. De passagiers zijn geïnformeerd. De overige 195 Europese vluchten en 45 intercontinentale vluchten gaan gewoon door. DFDS Seaways schrapt twee overtochten van IJmuiden naar het Engelse Newcastle.

Een woordvoerder van de NS laat aan NU.nl weten dat, in tegenstelling tot de storm in oktober, er geen aangepaste dienstregeling van kracht zal staan. Dit kan mogelijk “regionaal” nog aangepast worden als er problemen zijn.