Klein en fijn drama bij reünie rond skipiste

Groot drama is afwezig in La tendresse, een kleine maar fijne film. Zo gebeurt het skiongeluk dat de opmaat voor de film vormt, buiten beeld. Het ene moment zien we een jongeman en zijn vriendin van bovenaf gefilmd een ongerepte sneeuwhelling afdalen, het volgende moment ligt de jongen languit, zijn been verstrikt in een boom.

De ouders van de skiër, Frans en Lisa, reizen samen van Brussel naar de Franse Alpen om hun gewonde zoon te bezoeken. De twee zijn al vijftien jaar gescheiden, maar koesteren daarover geen wrok. Ze hebben nog altijd tedere gevoelens voor elkaar, al moeten ze er niet aan denken weer samen in één bed te slapen.

Met veel aandacht voor het landschap volgt regisseur Marion Hänsel hen op hun tocht naar het ziekenhuis en legt ze subtiel vast hoe oude verschillen weer de kop opsteken. Ook al worden ze links en rechts ingehaald, toch wil Lisa niet dat haar ex-man harder dan 120 rijdt, en Frans ergert zich als vanouds aan haar onhandigheid.

La tendresse is in alles een ingehouden film, een benadering die zich uitbetaalt in vele fraaie scènes, zoals die waarin Frans verbaasd toekijkt als Lisa sjans heeft bij een lifter.

André Waardenburg