Kijk hoe deze tekenaar hyperrealistisch vingerverft op zijn iPad

Een iPad, teken-app, zijn vinger en tweehonderd manuren. Dat waren de enige hulpmiddelen van tekenaar Kyle Lambert bij het maken van dit zeer realistische portret van acteur Morgan Freeman. Zo realistisch dat sommige mensen vragen begonnen te stellen bij de echtheid van het werk. Bekijk hieronder de video van het proces.

Lambert gebruikte voor het tekenen van Freeman de app Procreate, een applicatie waarmee je op je iPad tekeningen kunt maken. Tegenover techblog Gizmodo bevestigt Lambert dat de video echt is en legt hij uit waarom hij dit op beeld vastlegde:

“One of the big reasons I wanted to paint this portrait was to create a video that entertained, inspired and educated people about digital art. I’ve met a number of artists who were motivated to start painting after seeing my previous videos. I’ve also heard several cases where teachers are using my videos to inspire their students.”

Verder vertelt Lambert dat hij is opgeleid als olieschilder en al meer dan tien jaar portretten maakt op zijn Applecomputer en iPad. In die tijd heeft hij geleerd dat je een afbeelding in heel veel lagen moet onderverdelen. Het ‘enige’ wat hij bij dit schilderij hoefde te doen was deze ervaring in praktijk brengen:

“The key to panting accurate detail at this obsessive level is to break down the portrait into much smaller paintings that are more achievable. Once you do that, the detail becomes easier to manage. However, the consequence of this is that the overall painting then takes a lot longer to complete.

All I have done here is adapted my usual technique to work with my fingers instead of a stylus or brush. Other than the fact I am using my finger, the process of painting on the iPad is identical to all other digital mediums and in many ways similar to working with real paint.”

Freeman is niet de eerste die door Lambert hyperrealistisch is vastgelegd. Eerder schilderde hij Rihanna…

… en figuren uit de Toy Story-serie.