Kamermeerderheid voor minimumleeftijd e-sigaret

Foto ANP / Robin Utrecht

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er een minimumleeftijd komt voor het kopen van een e-sigaret. Straks moeten enkel mensen van achttien jaar en ouder een elektronische sigaret kunnen kopen, zo willen regeringspartijen VVD en PvdA. Dat schrijft de NOS.

Volgens een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn elektronische sigaretten zeer schadelijk en verslavend. De coalitiepartijen wijzen erop dat de fabrikanten zich met hun reclames vaak op jongeren richten, doordat deze worden uitgezonden op tijden dat jongeren kijken.

Nu nog geen minimumleeftijd voor e-sigaret

De e-sigaretten zijn nu nog vrij verkrijgbaar. PvdA-Kamerlid Rebel heeft aan staatssecretaris Van Rijn gevraagd om zo snel mogelijk een minimumleeftijd in te stellen voor het kopen van een e-sigaret: “om te voorkomen dat de e-sigaret een nieuwe groep rokers trekt,” aldus Rebel.

Vorige week schreef het Algemeen Dagblad dat uit een onderzoek van het RIVM bleek dat e-sigaretten zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Wie de e-sigaret denkt te gebruiken als onschuldig alternatief voor een gewone sigaret, komt volgens het RIVM bedrogen uit. Het instituut gaat nog verder onderzoeken hoe schadelijk de damp van e-sigaretten met nicotine is en adviseert ze niet in de buurt van kinderen te gebruiken tot er meer duidelijkheid is.

Eerder dit jaar gingen de minimumleeftijden voor het kopen van alcohol en tabak al omhoog.