Jongeren maken ‘Westside Story’ vol plezier

Al vanaf mei waren ze bezig met de voorbereidingen, de meer dan honderd jongeren die door de audities waren gekomen om de West Side Story uit te voeren in het Concertgebouw. De Amsterdamse concertzaal organiseerde het project vanwege het 125-jarig bestaan. Gisteravond was het eindelijk zover.

De jonge talenten zetten een smaakvolle productie neer, met verleidelijke dans en plezier dat je bij professionele gezelschappen niet altijd ziet. De boventiteling is geen overbodige luxe: de musical wordt geheel in het Engels uitgevoerd en niet iedereen is even goed verstaanbaar. De soms geniale muziek van Leonard Bernstein wordt waardig gespeeld door het met musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest versterkte ensemble.

Laetitia Gerards zet de rol van Maria knap neer. De twintigjarige sopraan, die klassieke zang studeert aan het Conservatorium van Amsterdam en dit jaar het Prinses Christina Concours won, is verreweg de beste vocalist. Ze heeft een helder timbre en zingt moeiteloos hoog, terwijl ze in de laagte niets aan zeggingskracht verliest.

Haar tegenspeler Bastiaan Sparnaay, Tony, is een soepele musicalzanger. De beste actrice op het podium is Floor Krijnen, die Anita speelt, de schoonzus van Maria. Ze vertolkt haar rol natuurlijk en met Latijns-Amerikaanse passie.

Aan het eind wordt Tony’s lichaam door het middenpad weggedragen. Als de rouwstoet de Grote Zaal heeft verlaten, volgt een minutenlang applaus. Familie en vrienden hebben alle reden om trots te zijn.

Merlijn Kerkhof