Jongeren maken te makkelijk schulden

Bart Ongering (31) is docent op de Open Schoolgemeenschap Bijlmer Zijn Tumblr meesterbart verzamelt gekke uitspraken van leerlingen Meester Bart woont samen in een huurhuis

‘Over mijn salaris heb ik nooit onderhandeld. Ik werk al zes jaar op deze school; elk jaar verdien je iets meer. En uiteindelijk kom je in een andere schaal terecht. Maar daar weet ik allemaal zo weinig van... Ik bekijk mijn loonstrookje ook nooit.

„Ik kan goed rondkomen van dit inkomen. Ik ben rijk in geluk en dat vind ik meer waard dan geld. Maar toch: leraren worden wel ondergewaardeerd in Nederland, zowel in geld als in aanzien. In Finland, bijvoorbeeld, is docent een heel populair beroep. Naar een leraar wordt daar net zo gekeken als naar een advocaat in Nederland. Terecht, want docenten zijn onmisbaar. Dat zou wel wat meer mogen worden erkend. Het leraarschap is echt een prachtig beroep, ik zou niets anders willen. Met de opbrengsten van mijn boek wil ik iets voor jongeren doen. Wat, daar broed ik nog even op. Hoe dan ook wil ik iets teruggeven aan de leerlingen. Ik heb het boek niet gemaakt om eraan te verdienen.

„Tijdens de mentorlessen praat ik met mijn leerlingen over dingen als alcohol, drugs en seks, maar ook geld. Ze zijn altijd heel benieuwd hoe het leven na school in elkaar zit. Sommigen blijken geen idee te hebben, die denken dat je voor 100 euro een kamer kunt huren. Of ik merk dat jongeren veel schulden maken? Het wordt ze in elk geval heel makkelijk gemaakt: binnen een paar klikken hebben ze een lening bij DUO. En jongeren leven in het nu, die denken niet aan later en dan lopen schulden snel op. Het zou goed zijn als ze daar meer voorlichting over kregen.”