‘Jankzakken allemaal zeg’

De makers van New Kids komen nu met een romkom, ‘Bro’s Before Ho’s’. Een grap gaat ze niet snel te ver. „Het lijkt alsof iedereen nu jankt om te janken.”

De vrienden van Bro’s Before Ho’s op avontuur
De vrienden van Bro’s Before Ho’s op avontuur

‘Jongens, knoop dit goed in je oren: begin nooit, nooit, nóóit een relatie. Alle vrouwen zijn kuthoeren!” De toegesprokenen: twee vierjarige jongetjes. Raider werd Twix en vierjarige jongetjes werden dertig, maar de afspraak tussen broers Max (Tim Haars) en Jules (Daniël Arends) dat ze nooit een vriendin nemen, bleef staan. Tot de mooie Anna (Sylvia Hoeks) in beeld komt.

De romantische komedie Bro’s Before Ho’s is de nieuwe film van Steffen Haars en Flip van der Kuil. Het duo werd groot met de New Kids – de vijf Schultenbrau drinkende en broodjes bakpao etende hangjongeren uit het Brabantse Maaskantje trokken meer dan een miljoen bioscoopbezoekers.

Hoe is het idee voor deze film ontstaan?

Haars: „Al tijdens New Kids Turbo hadden we een map ‘romantische komedie’ voor grappen die niet in New Kids pasten. In eerste instantie hadden we eigenlijk een compleet ander plan, maar na een half jaar schrijven was dit script er.”

Jullie spelen voor het eerst zelf geen rol.

Van der Kuil: „Wij kennen onze kwaliteiten, en acteren is daar niet een van. In New Kids deden we ook nauwelijks iets.”

Haars: „Flips karakter Barrie Butsers is wel een ding op zich geworden, maar dat komt vooral door zijn uiterlijk.”

Het idee is dat Haars het intellect is en Van der Kuil de rouwdouwer. Klopt dat?

Haars: „Ik ben de prater van ons twee, maar we houden allebei van poepgrappen en fysieke grappen.”

Van der Kuil: „Ik kan me genoeg keren herinneren dat Steffen met een grap kwam waarvan ik dacht: holy shit, dat kan echt niet man! Het is een beeld dat mensen van ons hebben, gebaseerd op ons uiterlijk of onze manier van praten.”

Haars: „Flip had nul fout bij de Citotoets.”

Van der Kuil: „Dat was ook meteen het hoogtepunt van mijn schoolcarrière. Vanaf dat moment ging het bergafwaarts.”

Hoe zijn de rollen dan verdeeld?

Van der Kuil: „We hebben allebei onze sterke punten. Steffen is heel goed in grappige monologen. Ik hoef daar dan niets meer aan toe te voegen.”

Haars: „Flip laat iets pas los als het echt helemaal perfect is. Hij maakt van een medium grap een geniale grap en trekt zo alles omhoog.”

Van der Kuil: „We vullen elkaar aan, net als mensen die een relatie hebben.”

Daniël Arends, Theo Maassen en Henry van Loon hebben grote rollen. Hoe beviel werken met cabaretiers?

Van der Kuil: „Er zit zoveel extra in die gasten. Ze zijn super ad rem en hebben een hele eigen manier van denken. En op het podium acteren ze natuurlijk ook.”

Haars: „Eigenlijk zouden comedians ook in serieuze films de hoofdrol moeten spelen. Ten eerste omdat het dan nog een beetje grappig wordt, maar ook omdat ze vaak een supergoed gevoel voor drama en timing hebben.”

Zijn jullie beïnvloed door andere grappenmakers?

Haars: „Tuurlijk, ons soort humor is ontstaan door de films waarmee we opgroeiden. Over bepaalde mensen waren we heel enthousiast.”

Van der Kuil: „Of kwaad. Als ik Family Guy kijk denk ik vaak: motherfuckers, die grap had ik willen verzinnen.”

Hebben jullie genoeg van Brabant?

Van der Kuil: „Ik heb nooit genoeg van Brabant. Maar we plannen niet zoveel, alles kan gebeuren. Als het werkt voor het verhaal wordt het natuurlijk weer Brabant, maar het kan net zo goed Enschede zijn.”

Haars: „Al vind ik Enschede echt een kutidee. Wat heeft Enschede nou? Hoewel, eigenlijk is het wel vet, zo’n helemaal afgefikte wijk waarin nog één huis overeind staat.”

Er is op het moment veel te doen over al dan niet racistische grappen op televisie. Kunnen grappen te ver gaan?

Van der Kuil: „Ik vind dat alles moet kunnen als het op de juiste manier, door de juiste persoon en op de juiste toon wordt gedaan. Die Chinezengrap van Gordon was niet leuk en ik vind Gordon ook niet leuk, maar je moet zulke humor niet afschaffen. Het lijkt wel alsof iedereen gewoon jankt om te janken. Straks hebben we een maatschappij waarin je niks meer kunt zeggen of doen omdat drie mensen er een probleem mee hebben. Dan wordt het echt een suffe bedoening.”

Haars: „Straks moeten er waarschuwingsstickers op konijnen komen dat je ze niet in de magnetron mag stoppen.”

Van der Kuil: „Mensen kunnen best voor zichzelf zorgen. Stelletje jankzakken allemaal. Ja sorry, het zit diep.”

Komt er een vierde film?

Van der Kuil: „Ik kan er geen genoeg van krijgen. We werken nu 14 jaar samen en het is het leukste wat we kunnen doen: dom lachen om onze eigen grappen.”