Hooijmaijers: celstraf ‘on-be-grij-pe-lijk’

Oud-gedeputeerde Hooijmaijers (VVD) is gisteren veroordeeld tot drie jaar cel wegens corruptie.

Heel even doet Ton Hooijmaijers een stap opzij als hij wegbeent bij de rechtszaal waar hij is veroordeeld tot drie jaar cel wegens corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen. „Ik hoop dat je goed slaapt vannacht”, voegt de oud-VVD-politicus een man van middelbare leeftijd bits toe. „Dat doe ik altijd, dus dat zal vannacht ook wel lukken,” antwoordt deze koeltjes.

De man blijkt de leider van het team van de Rijksrecherche te zijn dat de afgelopen jaren het onderzoek deed naar de handel en wandel van de voormalig gedeputeerde van de provincie Noord-Holland.

Hooijmaijers heeft zich, zo oordeelde de Haarlemse rechtbank gistermiddag, meerdere malen laten omkopen door bedrijven voor in totaal zeker 491.835 euro. Dit gebeurde om de VVD’er „gunstig te stemmen en hem te bewegen zaken in een voor hen gunstige richting te laten lopen”. Daarnaast pleegde Hooijmaijers, van 2005 tot 2009 binnen het dagelijks bestuur van de provincie verantwoordelijk voor onder meer ruimtelijke ordening en financiën, valsheid in geschrifte.

Hooijmaijers had dan op papier wel afstand gedaan van zijn bedrijf, „de werkelijkheid was een volstrekt andere”, oordeelde de rechtbank. Ook als gedeputeerde bleef hij op grote schaal adviezen verstrekken. Via de bevriende makelaar Arnold van de K. vloeide de vergoeding naar Hooijmaijers. Verder waste hij vijftien grote geldbedragen wit.

Daarmee heeft hij „het vertrouwen in een integere overheid ernstig geschaad”, zei de rechter. De rechtbank rekent Hooijmaijers zwaar aan dat hij „zijn eigen belang zwaarder liet wegen”, temeer omdat hij „het laakbare van zijn handelen niet in ziet”. Tegen Hooijmaijers was 4 jaar geëist. De rechtbank sprak hem onder meer vrij van één omkopingsfeit en zeven valse rekeningen.

De oud-politicus op zijn beurt vond het „on-be-grij-pe-lijk” dat de rechtbank niet zijn volledige onschuld onderkende. Hij noemde zijn veroordeling „een gerechtelijke dwaling” waartegen hij zeker in beroep gaat, zo zei hij direct na het uitspreken van het vonnis. „Daar gingen wij al vanuit,” antwoordde de rechter.

En terwijl Hooijmaijers zich een weg baande door de kluwen journalisten („Deze veroordeling is een stap achteruit maar het hoger beroep zal een stap voorwaarts zijn”), bleef zijn vrouw achter in de rechtszaal. Gebroken en in tranen, ondanks dat ze de enige verdachte is die werd vrijgesproken. Als directeur van het bedrijf van haar man werd ze door het Openbaar Ministerie medeverantwoordelijk gehouden voor het incasseren van smeergeld. In werkelijkheid was haar rol vooral „een papieren directeurschap”, oordeelde de rechtbank. Hooijmaijers noemde haar vrijspraak „vanzelfsprekend”.

Makelaar Van de K., derde verdachte in wat de rechtbank zelf „een megaproces” noemt, kreeg drie maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 180 uur. Hij incasseerde de bedragen van voor Hooijmaijers verzonden facturen. Die declareerde dat vervolgens bij Van de K. De rechtbank ging met het vonnis over Van der K. minder ver dan de eis, vanwege zijn verminderde lichamelijke en psychische gesteldheid, ook als gevolg van alle media-aandacht. Ook gisteren zat de publieke tribune vol. Onder hen voormalig commissaris van de koningin Harry Borghouts, jarenlang collega van Hooijmaijers in het provinciebestuur. „Het is triest voor hem en zijn gezin maar ik ben geschokt door wat ik allemaal heb gehoord. Het is een zeer ernstige kwestie.”