Hoogleraren: houd bedrijven uit Israëlische nederzettingen uit forum

In het Nederlands-Israëlisch samenwerkingsforum moet geen ruimte zijn voor bedrijven uit Israëlische nederzettingen. Als Nederland geen maatregelen neemt om die uit te sluiten, komt dat mogelijk neer op het ondersteunen van illegale nederzettingen en is Nederland volkenrechtelijk aansprakelijk, schrijven hoogleraren aan minister Timmermans.

De nederzetting Maale Adumim bij Jeruzalem, één van de grootste Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied.
De nederzetting Maale Adumim bij Jeruzalem, één van de grootste Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Foto Reuters/ Ammad Awad

In het te lanceren Nederlands-Israëlisch samenwerkingsforum moet er geen ruimte zijn voor bedrijven uit Israëlische nederzettingen. Als Nederland geen maatregelen neemt om die uit te sluiten, komt dat mogelijk neer op het ondersteunen van illegale nederzettingen en is Nederland volkenrechtelijk aansprakelijk. Daarvoor waarschuwen dertien Nederlandse hoogleraren internationaal recht vandaag in een brief aan minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Aanleiding voor de brief van de hoogleraren is een debat, waarin Timmermans zei dat hij Nederlandse bedrijven blijft ontraden economische relaties met bedrijven in Israëlische nederzettingen aan te gaan. Maar, zo zei hij, Nederland kan zich alleen richten op Nederlandse bedrijven, niet op Israëlische. Dat is volgens de hoogleraren echter niet genoeg, want de verantwoordelijkheid houdt daar niet op.

Nederzettingenbeleid ‘continue schending internationaal recht’

Het “staat buiten kijf” volgens de hoogleraren dat het Israëlische nederzettingenbeleid “een continue schending van het internationaal recht vormt”. Nederland is volkenrechtelijk verplicht bij te dragen aan het Palestijnse recht op zelfbeschikking. Nederland mag de Israëlische nederzettingen dus op geen enkele manier ondersteunen.

Voor de lancering van het forum zou de regering volgens de hoogleraren formeel kenbaar moeten maken dat “het territoriaal bereik van dit forum zich niet zal uitstrekken tot de bezette Palestijnse gebieden en daarin gelegen Israëlische nederzettingen”.

Overheid steunde samenwerking met bedrijven in nederzettingen

NRC berichtte maandag op basis van onderzoek dat er Nederlandse overheid samenwerking tussen Nederlandse bedrijven en Israëlische bedrijven die actief zijn in de nederzettingen in Palestijns gebied ondersteunt. Dat is in strijd met het Nederlandse beleid.

Via een koppelwebsite kunnen Nederlandse bedrijven en Israëlische nederzettingenbedrijven afspreken om elkaar zondag te ontmoeten, onder de paraplu van het eerste samenwerkingsforum dat Nederland met Israël organiseert onder leiding van premier Rutte.

PLO kritisch over forum

De Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO uitte gisteren kritiek op het samenwerkingsforum en noemde de ondersteuning aan de omstreden bedrijven “onbegrijpelijk en onacceptabel”:

“Het officiële beleid van de Nederlandse regering is om economische relaties tussen Nederlandse bedrijven en nederzettingen te ontmoedigen. Hoe kan de Nederlandse regering een samenwerkingsforum met Israël houden die deze relaties juist faciliteren en feitelijk de economieën van de nederzettingen ondersteunen?”