Gaat de nieuwe wet ook werken?

Er komt een nieuwe Wet werk en zekerheid Het moet je snel aan een contract helpen Dit verandert er voor jou

Illustratie Veronique de Jong

Er is een nieuwe wet in de maak over werk. Minister Asscher presenteerde vorige week de plannen voor de nieuwe Wet werk en zekerheid. Als de wet wordt aangenomen (en dat ziet er wel naar uit), gaat dit de komende jaren stapsgewijs veranderen. De belangrijkste punten:

Als flexwerker: Werkgevers mogen je maximaal drie tijdelijke contracten in twee jaar tijd geven – eerst was dat drie jaar. Willen ze je opnieuw ‘inhuren’, moeten ze een half jaar wachten – dat is nu nog drie maanden.

Doel: Sneller een vast contract, in plaats van telkens tijdelijke contracten.

Gaat het werken? Hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen: „Waarschijnlijk niet. Zeker nu je werkgever een half jaar op je moet wachten, zul je makkelijk inwisselbaar zijn voor andere mensen die bereid zijn om een tijdelijk contract te accepteren. Einde contract betekent vaak einde werk. Dat gaat dus nu een jaar sneller gebeuren.”

Als je bang bent ontslagen te worden: Het concurrentiebeding vervalt. Daardoor kun je na je ontslag gewoon bij een concurrent werken. De ontslagvergoeding (die niet iedereen kreeg) verdwijnt. Straks krijgt iedereen die minimaal twee jaar in dienst is geweest recht op een vergoeding: eenderde maandsalaris voor elk dienstjaar, maximaal 75.000 euro. Dat heet de ‘transitievergoeding’.

Doel: Snel ‘van werk naar werk’. Je transitievergoeding dien je liefst te gebruiken voor scholing of overstap naar een nieuwe baan.

Gaat het werken? Wilthagen: „De transitievergoeding is sowieso lager dan de ontslagvergoeding. Je hebt dus een kleiner potje geld om een nieuwe start mee te maken. Niemand controleert ook of je dat geld aan omscholing besteedt. Dat het concurrentiebeding niet meer geldt is goed: daarmee kun je inderdaad eerder nieuw werk vinden.”

Voor als je een nulurencontract hebt: in de zorg worden ze verboden.

Doel: Misbruik rond nulurencontracten weghalen. Je baas kan je nu niet meer een paar weken stilletjes niet oproepen.

Gaat het werken? Wilthagen: „Misbruik wordt wel tegengegaan, maar de vraag is wie hier beter van wordt. Voor mensen die naar tevredenheid een nulurencontract hebben, verdwijnt de flexibiliteit. Ze móéten dan bijvoorbeeld elke week 10 uur gaan werken.”

Voor de werkgever: Je mag niet zelf meer kiezen hoe je werknemers wilt ontslaan. Om bedrijfseconomische redenen: via het UWV. Om persoonlijke redenen: via de kantonrechter. Eerst kon je daartussen kiezen en hoefde je alleen via de kantonrechter een ontslagvergoeding uit te betalen.

Doel: Makkelijk maken om mensen te ontslaan en nieuwe aan te nemen.

Gaat het werken? Wilthagen: „Als je gemakkelijk iemand kunt ontslaan, zal er meer beweging in de arbeidsmarkt komen. Dat werkt goed. Maar voor kleine bedrijven is de transitievergoeding lastig: zij moeten dat aan iedereen betalen.”

Voor je WW-uitkering: strengere regels. Al na een half jaar (in plaats van een jaar) moet je elke ‘baan onder niveau ’ accepteren. Dat gaan ze strenger controleren. Ook blijf je korter in de WW: van 3 jaar en 2 maanden naar maximaal 2 jaar in 2019.

Doel: Blijven hangen in de WW zo onaantrekkelijk mogelijk maken.

Gaat dit werken? Wilthagen: „Het is bekend dat mensen harder op zoek gaan naar een nieuwe baan als het einde van hun WW in zicht komt. Dus verkorten moet wel helpen. Maar daarvoor moeten er wel meer banen beschikbaar zijn.”