futuristische drugstrip Afrika als

Een geboren Zimbabweaan plaatst foto’s op zijn blog die een krankzinnig beeld van Afrika schetsen Er zijn gifgroene slangen en stammen met buitenaardse tekens op hun voorhoofd De beelden worden fanatiek gedeeld

Zimbabwe1992 is een ster op Tumblr. Tumblr telt 135 miljoen blogs met foto’s, filmpjes en tekst. Om in dat gigantische aanbod op te vallen moet je iets echt bijzonders doen. Zimbabwe1992 doet dat. Hij heeft tienduizenden volgers op Tumblr, zijn foto’s worden soms duizenden keren gedeeld.

Binnen Tumblr heb je een gemeenschap van mensen die continu op zoek zijn naar nieuwe beelden en die vervolgens met elkaar delen. Foto’s van de nieuwste modeshows, van zelfgemaakte kleren, werk van beroemde kunstenaars, van een krokodil die een vrouw opeet, van een meisje die een vuurvlam uitscheet, selfies met kattenogen of juist selfies zonder kleren, alles komt er voorbij. Omdat al die blogs met elkaar verbonden zijn kunnen populaire foto’s soms honderdduizenden keren gedeeld worden.

De pagina Zimbabwe1992 bestaat uit een psychedelische gifgroene achtergrond met wekelijks tientallen nieuwe foto’s. Die foto’s vormen een krankzinnige wereld waarin het Afrika dat wij (denken te) kennen is veranderd in een futuristische drugstrip. In dit Afrika is de excentrieke popster Marilyn Manson de baas. Hij heerst over aliens die wonen in primitieve dorpjes. Er zijn gifgroene slangen, stammen met buitenaardse tekens op hun voorhoofd en zo nu en dan komt er ook nog eens een Pokémon langs. Het is een collage van gefotoshopte beelden, met de webcam gemaakte selfies en op internet gevonden foto’s. Een camera komt er niet aan te pas.

De maker van Zimbabwe1992, Peter Mailes, is geboren in Zimbabwe en woont nu met zijn moeder in een buitenwijk van Londen. Hij werkt in een bejaardenverzorgingstehuis, want zijn moeder gelooft niet dat je met kunst maken geld kunt verdienen. Een kunstenaar wil hij zichzelf niet noemen.

Toch is Zimbabwe1992 de status van blogger of verzamelaar ontstegen. Zijn beelden werken in samenhang. Net als bij bijvoorbeeld fotografieliefhebbers Hans Aarsman en Erik Kessels wordt het verzamelen van bestaande beelden een discipline op zich, met verrassende nieuwe resultaten. Een extra effect bereikt hij door er dingen aan toe te voegen. De groene achtergrond doet denken aan giftig mutatieslijm en maakt elke foto een beetje eng. Mailes kan goed fotoshoppen. Zowel werk van fotografen als Pieter Hugo als vakantiekiekjes van fotomodellen op safari moeten eraan geloven. Dat levert beelden op waarbij je een paar keer met je ogen moet knipperen voordat je begrijpt wat je ziet.

Zimbabwe1992 maakt nu furore op Tumblr, maar het zal niet lang meer duren voor hij internet is ontgroeid en in de musea komt te hangen. Al gaan mensen in de toekomst misschien niet meer naar musea om goede kunst te zien. Ze surfen gewoon naar Tumblr.

Zimbabwe1992 vertelt op 6 december bij Lost & Found in de Waag in Amsterdam over zijn blog. Lost & Found is een avond voor ‘verdwaald beeld en geluid’ en wordt mede door Jan Hoek georganiseerd. Info: www.lost.nl.