Familieleden De Roy hadden belastende informatie over Bernhard

Wijlen prins Bernhard beschouwde hem als “een gevaarlijk projectiel” omdat enkele van zijn familieleden belastende informatie over de prins hadden. Dat zegt Edwin de Roy van Zuydewijn vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

Edwin de Roy van Zuydewijn in de studio van RTL
Edwin de Roy van Zuydewijn in de studio van RTL Foto ANP/ Martijn Beekman

Wijlen prins Bernhard beschouwde hem als “een gevaarlijk projectiel” omdat enkele van zijn familieleden belastende informatie over de prins hadden. Dat zegt Edwin de Roy van Zuydewijn vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

“Zoals mijn oom Charles, die president-directeur was van de VNU Geïllustreerde Pers. Hij heeft ervoor gezorgd dat een voor Bernhard zeer schadelijke publicatie in het weekblad Panorama begin jaren zeventig uit de schappen werd gehouden,” aldus de voormalig partner van prinses Margarita, die begin deze eeuw gebrouilleerd raakte met de Koninklijke Familie.

Volgens De Roy was zijn oom Jan griffier bij het proces tegen oorlogsmisdadiger Pieter Menten:

“Ook hij is onder druk gezet om dubieuze handelingen van Bernhard uit de publiciteit te houden. En dan doel ik niet alleen op diens oorlogsverleden, maar ook op Bernhards gedrag als Inspecteur-Generaal van de Krijgsmacht na de Tweede Wereldoorlog. Prins Bernhard heeft zijn positie enorm misbruikt met het aannemen van steekpenningen.”

De Rijksvoorlichtingsdienst zei vanochtend niet te kunnen reageren op de uitlatingen van De Roy van Zuydewijn.

Kamer wil opheldering

Premier Rutte stuurde gisteren een brief naar de Tweede Kamer waaruit blijkt dat prins Bernhard de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) in 2000 vroeg om een onderzoek naar Edwin de Roy van Zuydewijn. Verschillende Kamerfracties vroegen vandaag tijdens het debat over de begroting Algemene Zaken opheldering van premier Rutte over het onderzoek naar De Roy.

Premier Rutte benadrukte in het debat vandaag dat Prins Bernhard geen opdracht heeft gegeven tot onderzoek. “Een te beveiligen persoon” is daartoe niet bevoegd, zei hij. Het besluit voor het onderzoek kwam van de DKDB. Wel, zo zei hij, geldt er een verplichting de beveiligingsdienst op de hoogte te stellen “als zich personen gaan aftekenen die van betekenis kunnen zijn voor zijn beveiliging”. Als Bernhard het onderzoek niet had aangekaart, dan had het onderzoek ook plaatsgevonden. Het benadrukte dat er geen causaal verband was.