Europa geeft banken recordboete voor rentemanipulatie

Financieel centrum Canary Wharf in Londen, met onder meer kantoren van Citigroup en Barclays.
Financieel centrum Canary Wharf in Londen, met onder meer kantoren van Citigroup en Barclays. Foto Reuters

De Europese Commissie heeft een recordschikking van 1,7 miljard euro getroffen met vijf banken en een effectenmakelaar voor het gerommel met interbancaire rentetarieven, zoals de Libor en de Euribor. Dat heeft eurocommissaris Joaquín Almunia bekendgemaakt. Het is de hoogste schikking die Brussel ooit heeft getroffen. Eerder vandaag meldde Reuters dit nieuws al op basis van bronnen.

Deutsche bank betaalt met 725 miljoen euro de hoogste schadevergoeding, omdat de bank zowel betrokken was bij fraude met Euribor, als met de Yen-variant van de Libor. Ook Royal Bank of Scotland fraudeerde met beide tarieven, maar op kleinere schaal. De boete voor de Britse bank valt daarom lager uit op ruim 390 miljoen euro.

De andere banken die zijn beboet zijn het Amerikaanse Citigroup en JP Morgan en het Franse Société Générale. Zij moeten respectievelijk zeventig, tachtig en 446 miljoen euro aan vergoedingen betalen. Effectenmakelaar RP Martin krijgt een boete van 250 duizend euro vanwege het bemiddelen bij de schandalen.
De twee andere banken die zijn onderzocht, het Britse Barclays en het Zwitserse UBS, zijn ook schuldig bevonden aan het frauderen met rentetarieven. Toch hoeven zij geen schikking te treffen, omdat zij de Europese autoriteiten informatie hebben verstrekt over sjoemelende branchegenoten.

Rabobank niet beboet

Barclays, RBS en UBS werden door de Britse en Amerikaanse toezichthouders eerder al beboet vanwege rentefraude. Zij betaalden toen boetes van respectievelijk 340 miljoen euro, 450 miljoen euro en 1,1 miljard euro. Ook Rabobank was bij dat schandaal betrokken en trof eind oktober daarvoor een schikking van 774 miljoen euro.

De Nederlandse boerenleenbank is echter niet betrokken bij het Europese onderzoek naar gesjoemel met rentetarieven. “Uit ons onderzoek bleek dat Rabobank niet betrokken was bij de rentekartels, dus er is geen reden om de bank verder te onderzoeken”, aldus eurocommissaris Almunia.

Onderzoek naar twee banken loopt nog

De Europese Commissie is nog bezig met een onderzoek naar twee andere banken, het Franse Crédit Agricole en het Britse HSBC. Zij weigerden mee te werken aan het onderzoek. De andere banken deden dat - in mindere of meerdere mate - wel. Zij krijgen daarom lagere boetes dan wanneer ze niet hadden meegewerkt.

Brussel deed de afgelopen tijd onderzoek naar het kunstmatig verhogen of verlagen van twee rentestanden, de Euribor en een op de Japanse yen gebaseerde variant op de Libor. Beide rentes worden dagelijks bepaald door de tarieven waartegen een aantal banken geld kunnen lenen. De betrokken banken hebben onderling jarenlang afgesproken om onjuiste tarieven door te geven om zo de rentestanden te manipuleren. (Novum)