EU: 1,7 miljard euro boete voor banken wegens rentefraude

De Europese Commissie heeft vanochtend in totaal voor 1,71 miljard euro aan boetes uitgedeeld aan grote Europese en Amerikaanse banken, vanwege het manipuleren van rentetarieven. Het is het hoogste bedrag dat de Europese mededingingsautoriteit ooit heeft teruggevorderd van frauderende bedrijven.

De vandaag uitgedeelde boetes hebben betrekking op acht banken. Handelaren binnen deze banken spanden samen en manipuleerden de zogenoemde Libor en Euribor, interbancaire rentetarieven die vaak als uitgangspunt dienen voor het vaststellen van commerciële rentetarieven voor bedrijfsleningen en hypotheken. Eurocommissaris Joaquin Almunia (Mededinging) zei vanochtend „geschokt” te zijn over de omvang van de fraude. „Met de vandaag genomen beslissingen geven we een duidelijk signaal dat de commissie vastbesloten is om deze kartels in de financiële sector te bestrijden en te bestraffen.’’

Het zogenoemde Libor-schandaal kwam vorig jaar aan het licht. Door de rentetarieven te manipuleren leken banken gezonder dan ze waren. In oktober werd Rabobank door toezichthouders uit binnen- en buitenland veroordeeld tot een boete van in totaal 774 miljoen euro voor zijn rol in het schandaal. Vorig jaar werden Barclays en UBS ook tot megaboetes veroordeeld door Amerikaanse autoriteiten. De twee kartels die nu beboet zijn opereerden tussen 2005 en 2010, aan de vooravond van de financiële crisis en op het hoogtepunt daarvan.

Barclays, Deutsche Bank, Royal Bank of Schotland en Société Générale besloten om te schikken. Hun boete is daardoor met 10 procent of meer verlaagd. Barclays en UBS kregen geen boetes, omdat deze banken de Europese autoriteiten hielpen om de fraude in kaart te brengen.

De banken Crédit Agricole, HSBC en JPMorgan wilden niet schikken: zij zijn vanochtend door Brussel in staat van beschuldiging gesteld.