Een onnodig formulier van helaas toch wel 23, 80 euro

Problemen met bedrijven en overheidsdiensten? Help@nrc.nl gaat elke woensdag op zoek naar antwoorden

Wie: Ben van Dalen uit Almkerk

Wat: Verlenging van rijbewijs

Foto Thinkstock

Automobilisten van 70 jaar en ouder moeten voor het vernieuwen van hun rijbewijs een verklaring over hun lichamelijke en geestelijke gezondheid invullen en zich laten keuren door een arts. Dat althans dacht Ben van Dalen. Ruim voor zijn 70ste verjaardag, die eind januari 2014 is, downloadde hij van de site van het Centraal Bureau Rijbewijzen (CBR) het benodigde aanvraagformulier ‘Eigen verklaring met geneeskundig verslag’.

Dat was niet nodig, werd hem snel daarna duidelijk. Want de keuringsleeftijd gaat op 1 januari 2014 van 70 naar 75 jaar. Ben van Dalen heeft dus nog vijf jaar respijt. Maar de nu „waardeloze” aanvraag bij het CBR had hem wel 23,80 euro gekost, toch niet helemaal niks. Kon hij dat terugkrijgen van het CBR?

Nee, was de uitkomst van een klachtenprocedure bij de instantie. Het CBR maakt kosten voor het in behandeling nemen van een aanvraag en voor het annuleren ervan ook, zegt woordvoerster Nathalie Dingeldein. Volgens haar doet het CBR er genoeg aan om automobilisten te attenderen op de nieuwe keuringsleeftijd. Op iedere pagina van de aanvraag voor een Eigen Verklaring staat een ‘Let op’-blokje met informatie, „juist omdat we wilden voorkomen dat mensen onnodig kosten maken”, aldus Dingeldein.

Ze wijst ook op de folder ‘U bent 60+ en automobilist’ die de de Rijksdienst voor het Wegverkeer meestuurt met de brief aan automobilisten die hun rijbewijs moet vernieuwen. Dat mensen toch een aanvraag à 23,80 euro kopen die ze niet nodig hebben, komt „wel eens voor, maar niet vaak”.

Ben van Dalen hoopt in ieder geval dat andere automobilisten niet hetzelfde als hem overkomt. En dat het CBR zijn suggestie overneemt dat een automobilist bij het invullen van zijn geboortedatum zonodig een waarschuwing krijgt.

Simone van Driel