Drie WK-stadions missen opleveringsdeadline FIFA

Drie WK-stadions gaan de opleveringsdeadline van de FIFA niet halen. De wereldvoetbalbond had geëist dat alle stadions eind deze maand klaar zouden zijn, maar voor de onderkomens in São Paulo, Curitiba en Cuiaba is dat geen haalbare kaart. De FIFA maakte gisteren bekend dat de bouwers van de stadions in die drie Braziliaanse steden vertraging hebben opgelopen.

Het Itaquerao Stadion in São Paulo zou de deadline aanvankelijk eenvoudig halen, maar kreeg vorige week te maken met een ongeval. Een hijskraan viel op de overkapping van het stadion, waardoor een gedeelte van het dak naar beneden kwam. Twee arbeiders kwamen om het leven. De FIFA zegt nog niet te kunnen inschatten wanneer het stadion nu klaar is.

De stadions in Curitiba en Cuiaba worden naar verwachting opgeleverd in februari, vier maanden voor de start van het WK. De FIFA heeft al laten weten grote vertragingen, zoals in de aanloop naar de Confederations Cup, niet te tolereren. Toen waren slechts twee stadions op tijd klaar.

De FIFA wil de stadions minimaal vier maanden van tevoren opgeleverd hebben, zodat nog testen kunnen worden uitgevoerd. Van de twaalf stadions waar tijdens het WK van komende zomer gevoetbald gaat worden, zijn er zes speelklaar: Rio de Janeiro, Salvador, Recife, Fortaleza, Brasilia en Belo Horizonte.

De bouw van het stadion van Manaus zit op bijna negentig procent en is mogelijk niet voor het eind van het jaar af. (AP)