De KNVB wil opheldering van FIFA over voor-loting - ‘krom besluit’

Bert van Oostveen.
Bert van Oostveen. Foto ANP / Koen van Weel

De KNVB wil opheldering van wereldvoetbalbond FIFA over de nieuwe opzet van de WK-loting. Dat heeft Bert van Oostveen, de directeur betaald voetbal van de KNVB, aan de NOS laten weten.

Gisteren maakte de FIFA bekend dat er een ‘voor-loting’ plaatsvindt, waarbij één van de negen Europese landen uit pot vier wordt overgeheveld naar pot twee.

Tegenover de NOS zegt Van Oostveen “verrast te zijn” over de nieuwe procedure:

“Wij gingen ervan uit dat het laagst geklasseerde Europese land, Frankrijk, in pot 2 zou zitten. De FIFA heeft besloten daarvan af te wijken. Wij willen graag weten waarom ze dat gedaan hebben en wat de waarde van de wereldranglijst nog is bij het bepalen van de pottenindeling.”

Volgens Van Oostveen is het niet mogelijk om de wereldvoetbalbond de verandering terug te laten draaien:

“Onze juristen hebben er naar gekeken en zeggen dat het volgens de reglementen mogelijk is dat de toernooi-organisatie dit bepaalt, dus we kunnen er niet zoveel aan doen.”

Ook Sam de Voogt, van de sportredactie van NRC Handelsblad, is verbaasd over de verandering:

“Nederland was net geen groepshoofd en zou aanvankelijk in de groep met ‘overige Europese landen’ komen, sterke landen zoals Portugal. Voorheen was het zo dat de zwakste uit die groep overige landen werd overgeheveld naar een andere pot, waar over het algemeen andere zwakke landen inzitten.

Doordat er nu wordt geloot, bestaat de kans dat Nederland in die groep terechtkomt en alsnog tegen alle sterke landen moet spelen. Dit betekent in feite dat FIFA andere regels hanteert voor de landen negen tot en met zestien dan voor de landen één tot en met acht. En dat is krom.”