De gele stationsborden van de NS passen niet meer in het tijdsbeeld

Nu zijn er 3.400 gele borden op de NS-stations, volgend jaar nog maar 700.
Nu zijn er 3.400 gele borden op de NS-stations, volgend jaar nog maar 700. Foto ANP

De gele borden op het station met de vertrektijden van de treinen gaan bijna allemaal verdwijnen. Ze zijn te ouderwets na de komst van digitale schermen en de mobiele reisplanner van de NS voor smartphones en tablets. Ook plannen veel reizigers hun treinreis, thuis op internet.

Dat schrijft de NS aan de reizigersorganisaties. Het aantal borden daalt vanaf april volgend jaar van 3.400 tot 700. „Ze passen niet meer in het tijdsbeeld”, zegt een NS-woordvoerder. Per station blijft minimaal één set gele borden staan. Uit klantenonderzoek blijkt dat slechts 2 tot 4 procent van alle reizigers de vertrekstaten nog gebruikt voor het plannen van hun reis. Tussen 7 en 12 procent heeft de reis al eerder uitgezocht maar kijkt ter bevestiging nog even op de borden. Maar die bieden volgens de NS „statische reisinformatie” waardoor reizigers actuele informatie missen. De borden zetten reizigers dus op het verkeerde been, vindt de NS.

Digitale schermen met actuele reisinformatie hangen nu op vrijwel alle stations. Bij storingen van de schermen kunnen reizigers terecht bij mobiele apps en worden ze via de omroeper op de hoogte gesteld, zegt de woordvoerder. Het bedrijf gaat nog wel een alternatief bedenken voor informatie die niet op de digitale schermen staat. Te denken valt aan de spoorkaart van Nederland of tussenstops.

Het weghalen van de borden levert geen extra problemen op voor slechtzienden, denkt de NS-woordvoerder: „Die kunnen de gele borden nu ook al niet goed lezen. Ze kunnen straks bij servicepersoneel op het station terecht of moeten hun reis van tevoren plannen.”