Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Constitutioneel Hof: Italiaanse kieswet is ongrondwettig

De Italiaanse kieswet is ongrondwettig. Dat heeft het Constitutioneel Hof in Rome vandaag geconcludeerd. De huidige wet schiet tekort, onder meer omdat kiezers geen voorkeursstemmen kunnen uitbrengen, meldt persbureau Reuters.

Het Constitutioneel Hof in Rome.
Het Constitutioneel Hof in Rome. Foto EPA / Alessandro di Meo / ANSA

De Italiaanse kieswet is ongrondwettig. Dat heeft het Constitutioneel Hof in Rome vandaag geoordeeld. De huidige wet schiet tekort, onder meer omdat kiezers geen voorkeursstemmen kunnen uitbrengen, meldt persbureau Reuters.

Het hof oordeelde dat ook de “winnaars bonus” ongrondwettig was. Dat systeem zorgt ervoor dat de grootste coalitie automatisch een meerderheid van de zetels krijgt in het Parlement, ongeacht het totale aantal stemmen.

Getouwtrek duurt al jaren

Over de kieswet wordt al lange tijd gesteggeld, zegt Italië-redacteur Marc Leijendekker. Veel partijen roepen al jaren op tot hervormingen.

Een nieuwe kieswet zou moeten voorkomen dat de zetelverdeling in Kamer en Senaat zo sterk uiteenloopt dat het land onbestuurbaar wordt. Leijendekker schreef eind februari in NRC Handelslad dat de kieswet achterhaald is:

Vrijwel iedereen is het erover eens dat de kieswet moet worden veranderd. Die is ontworpen voor een politiek tweestromenland, maar dat is duidelijk niet meer het geval in Italië. Bovendien vergroten de verschillende manieren om Kamer en Senaat te kiezen, de kans op een patstelling en daarmee onregeerbaarheid. Dat dreigde al in 2006, maar is nu werkelijkheid.

President Napolitano heeft vorig jaar bij bijna iedere openbare gelegenheid de politieke partijen aangespoord de kieswet te wijzigen. Zowel Bersani als Berlusconi heeft dat steeds voor zich uit geschoven, hopend op de enorme bonus voor de grootste partij.

Hoewel de meeste politieke partijen zeggen voor een hervorming van het kiesstelsel te zijn, zijn ze ook bang dat een wetswijziging nadelig voor hen zou uitpakken bij de volgende verkiezingen.

Na de vorige verkiezingen belandde Italië in een impasse. Twee maanden lang werd onderhandeld over een te vormen regering. Het grootste probleem werd veroorzaakt door de grote politieke verschillen tussen Parlement en Senaat: