Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Bronzen plaquette Vasalis bij Leids studentenhuis

Plaquette van M. Vasalis te Leiden
Plaquette van M. Vasalis te Leiden Foto Berry Dongelmans

In Leiden wordt vandaag een bronzen plaquette onthuld van dichteres M. Vasalis (1909-1998). De plaquette is aangebracht op het huis, de Lijsterstraat 36, waar Vasalis als student Geneeskunde tussen 1927 en 1934 heeft gewoond.

De plaquette, gemaakt door beeldhouwer Aart Schonk, is een initiatief van de huidige bewoners van het pand, gesteund door de Commissie Gevelstenen van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Die commissie heeft tot doel met gedenktekens het literair erfgoed in Leiden levend te houden.

De plaquette voor Vasalis betreft de negende literaire gedenksteen in de stad. Ook Frans van Lelyveld (Hogewoerd 126b), Willem Bilderdijk (Rapenburg 37), J. Kneppelhout (Rapenburg 65), Jacob Geel (Rapenburg, tussen nr. 93- nr. 95), Albert Verwey (Kloksteeg 25), A.W. Sijthoff (Doezastraat 1), Nicolaas Beets (Breestraat 114 C) en F.B. Hotz (Rijnsburgerweg 75) hebben er een.

M. Vasalis, pseudoniem voor Margaretha Drooglever Fortuyn-Leenmans, liet na haar overlijden in oktober 1998 een klein oeuvre van grote waarde na. Voor haar toegankelijke en intelligente poëzie kreeg ze onder meer de Van der Hoogtprijs (1941), de Constantijn Huygensprijs (1974) en de P.C. Hooftprijs (1983). Haar laatste dichtbundel verscheen in de jaren vijftig van de twintigste eeuw, maar beïnvloedde een generatie schrijvers en dichters als Gerard Reve en Eva Gerlach.

Gerard Reve noemde bij het overlijden van Vasalis in 1998 haar kleine ouevre in NRC Handelsblad af:

“Haar gedichten staan voor altijd vast in de Nederlandse poëzie. Dat is een plezierig idee.”

Het kunstwerk van Vasalis wordt vanmiddag om 13:00 onthuld.