Britse sportheld uit de kast

Nieuwe stap homoacceptatie door bekendmaking schoonspringer Tom Daley

Tom Daley in actie op de Olympische Spelen, vorig jaar in Londen.
Tom Daley in actie op de Olympische Spelen, vorig jaar in Londen. Foto EPA

Got something I need to say… Zo begint het Twitterbericht van de Britse schoonspringheld Tom Daley (19) waarin hij begin deze week per video zijn biseksualiteit bekendmaakt. Hij valt nog steeds op meisjes, zo zegt de schoonspringer zelf, maar is nu verliefd op een jongen.

De coming-out van de in de bloei van zijn carrière verkerende Daley wordt gezien als een nieuwe stap voor de homoacceptatie in de sport.

In professionele sporten zijn homo’s en lesbiennes nog altijd een zeldzaamheid. Degenen die wel openlijk durven te praten over hun geaardheid, doen dit meestal pas nadat ze gestopt zijn, uit angst voor een ongunstige impact op hun carrière. Met de verklaring van Daley, pas negentien en favoriet voor goud op de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, lijkt dit taboe definitief doorbroken te worden.

Daley is voor de Britten wat turner Epke Zonderland voor Nederland is. In 2008 werd hij de nationale knuffelbeer van het Verenigd Koninkrijk toen hij zich op veertienjarige leeftijd wist te plaatsen voor het schoonspringen op de Olympische Spelen in Beijing. Vier jaar later was hij de grote favoriet van het Britse thuispubliek bij de Spelen in Londen, en won uiteindelijk brons. Ook coacht de in Plymouth geboren schoonspringer de kandidaten van de zeer populaire Britse versie van Sterren Springen.

De reacties op de bekendmaking van Daley, maandag, waren enthousiast. Onder meer voormalig Engels voetbalinternational Gary Lineker en beroemdheden als acteur Stephen Fry prezen Daley om zijn openbaring.

De laatste jaren zijn steeds meer actieve sporters uit de kast gekomen. De Amerikaan James Collins werd dit jaar de eerste actieve professionele basketballer in Amerika die openlijk gay is. In 2009 maakte Gareth Thomas, aanvoerder van het Welshe rugbyteam, nog tijdens zijn actieve carrière bekend op mannen te vallen. En in Nederland zijn schaatsster Ireen Wüst, hockeyster Maartje Paumen en gymnast Jeffrey Wammes voorbeelden van sporters die na hun coming-out nog op het hoogste niveau acteren.

Alleen in het voetbal blijft de acceptatie van homo’s en lesbiennes achter. Justin Fashanu was in 1990 de eerste voetballer die toegaf homoseksueel te zijn, maar ondervond daar de rest van zijn carrière last van. In 1998 pleegde de voormalige aanvaller van onder meer Nottingham Forrest zelfmoord, omdat hij bang was als homo in een rechtszaak geen eerlijk proces te krijgen.

Sindsdien is het aantal actieve openlijk homoseksuele voetballers op één hand tellen. Afgelopen jaar kwam de Amerikaan Robbie Rogers (ex-sc Heerenveen) uit de kast, maar pas nadat hij bekendmaakte te stoppen met profvoetbal. Inmiddels speelt hij weer.