Boze Pakistanen dwingen VS tot staken militair transport

VS kunnen militairen in Afghanistan lastiger bevoorraden.

De Verenigde Staten hebben hun militaire transporten van en naar Afghanistan via de Pakistaanse landroute gisteren tot nader order gestaakt. De Amerikanen zagen zich daartoe genoodzaakt na aanhoudende blokkades in het noordwesten van Pakistan op de belangrijkste route, van Karachi via de Khyberpas naar Kabul en de rest van Afghanistan.

De blokkades zijn opgeworpen door Pakistanen, die boos zijn op de Amerikanen wegens hun aanhoudende aanvallen met drones op doelen in de Pakistaanse grensgebieden. Demonstranten hebben de bestuurders van vrachtauto’s de laatste weken veelvuldig lastiggevallen. Vaak dwongen ze hen rechtsomkeert te maken.

De betogers kunnen rekenen op steun van de autoriteiten in de noordwestelijke provincie Khyberpakhtunkhwa. Daar regeert de Tehreek-e-Insaf, de partij van de vroegere cricketster Imran Khan, een felle criticus van de Amerikaanse drone-aanvallen.

Vooral de route via de Khyberpas isvan cruciaal belang voor de Amerikanen. Ze vervoeren ruim de helft van de bevoorrading voor hun troepen in Afghanistan langs deze weg. Ook een groot deel van het overtollige materieel wordt via deze route uit Afghanistan gebracht. De Amerikanen hebben nog 46.000 militairen in Afghanistan, maar dit zal begin volgend jaar volgens plan zijn teruggebracht tot zo’n 34.000 man.

Er is nog een tweede route via Pakistan, langs de zuidelijker gelegen Bolanpas, maar die geldt als onveiliger. Ook is er nog een route via het noorden van Afghanistan en Rusland. Vorig jaar waren de Pakistaanse aanvoerroutes ook al enige tijd gesloten door Pakistan uit protest tegen een Amerikaanse aanval waarbij 26 Pakistaanse militairen waren omgekomen.

Voor de VS betekent de opschorting van de transporten een nieuwe kopzorg naast hun conflict met de Afghaanse president Hamid Karzai over het aanblijven van Amerikaanse troepen in Afghanistan na 2014. De VS hebben hierover een akkoord bereikt met de Afghaanse regering maar Karzai weigert dit voor komend voorjaar te tekenen. Washington eist dat hij dit al dit jaar doet. Anders, dreigen ze, riskeert Afghanistan intrekking van niet alleen alle militaire maar ook civiele hulp. (Reuters, AFP, BBC)