Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

‘Andere Piet’ komt school niet in

Ondanks ophef over discriminatie vieren veel basisscholen toch traditioneel 5 december

Alternatieve Sinterklaasintocht met gekleurde Pieten in de Utrechtse nieuwbouwwijk Leidsche Rijn. Via sociale media was de organisatie bedreigd, maar het bleef rustig. De politie hield een oogje in het zeil.
Alternatieve Sinterklaasintocht met gekleurde Pieten in de Utrechtse nieuwbouwwijk Leidsche Rijn. Via sociale media was de organisatie bedreigd, maar het bleef rustig. De politie hield een oogje in het zeil. Foto Novum

Alle protesten over kleur en gedrag van Zwarte Piet ten spijt en ondanks goedbedoelde adviezen van antidiscriminatiebureaus („een andere Piet tast de essentie van de traditie niet aan”) ontvangen verreweg de meeste basisscholen morgen een witte Sinterklaas met donker geschminkte knechten. „We vieren het niet anders dan anders”, is het standaard antwoord op vrijwel alle scholen waar deze krant telefonisch naar de viering vroeg.

We maakten de rondgang langs 35 scholen in wijken met een etnisch zeer gevarieerde bevolking in Amsterdam en Rotterdam en gemeenten in de buurt daarvan. Buiten Amsterdam-Zuidoost, waar schoolbestuur Sirius zijn basisscholen Pieten in alle kleuren van de regenboog heeft voorgeschreven, was er maar één school waar welbewust is gekozen voor een niet-traditionele viering. Op basisschool De Kaap in Amsterdam-Oost komen Pieten die zwart-en-goud zijn geschminkt. De kwestie is voorgelegd aan de ouderraad, zegt leerkracht Sander Doorenspleet. Er is „wel wat tegengesputterd”, maar het argument dat niemand last moet hebben van dit feest, was overtuigend genoeg.

Enkele scholen gaven te kennen dat de discussie „te laat” kwam om nog veel te veranderen aan de organisatie van het feest. Betty van Dam, directeur van De Taaltuin in Schiedam, zegt dat daar volgend jaar gekleurde Pieten zullen komen. Ook op haar ‘zwarte’ school („60 procent kinderen van Turkse komaf, 20 procent Marokkaans en 20 procent met een donkere huidskleur”) speelt discriminatie een rol. „Daar zitten we bovenop, bijvoorbeeld de Turkse kinderen die de neiging hebben de zwarte kinderen te discrimineren.”

Het Rotterdamse antidiscriminatiebureau Radar heeft de basisscholen dit jaar een brief gestuurd. „Scholen zijn uiteraard vrij om te bepalen welke invulling zij geven aan de Sinterklaasviering”, schrijft Marjan Boelsma, teamleider preventie bij Radar. „Voorop staat dat het een feest voor alle kinderen moet zijn. Bijvoorbeeld door Blauwe Pieten in te zetten of Pieten met alleen maar roetvegen, versieringen zonder Zwarte Pieten op te hangen en alleen liedjes te zingen waarin Zwarte Piet niet voorkomt.” „Die brief hebben we terzijde gelegd”, zegt directeur Jan Trommel van De Notenkraker in Hoogvliet.

Als de discussie iets heeft veroorzaakt, lijkt dat eerder een versterking van het Zwarte Pietengevoel te zijn. Veel schoolleiders lieten een hartgrondig „gelukkig” volgen op de mededeling dat Sinterklaas „gewoon”, „traditioneel” of „zoals we gewend zijn” gevierd zal worden. In het Radio 1-Journaal zei de directeur van een speelgoedgroothandel vanochtend dat er dit jaar een run was op gouden oorringen – de oorringen die Zwarte Piet bij de officiële intocht in Amsterdam dit jaar bewust uit liet.