Advocaat De Roy niet tevreden over brief Rutte - De Roy: Rutte liegt

De advocaat van Edwin de Roy van Zuydewijn is niet tevreden met de brief van premier Rutte over de rol die prins Bernhard speelde in het onderzoek naar de Roy van Zuydewijn. Dat zei advocaat Mark Meijjer vanochtend in het Radio 1 Journaal.

Edwin de Roy van Zuydewijn.
Edwin de Roy van Zuydewijn. Foto ANP / Valerie Kuypers

De advocaat van Edwin de Roy van Zuydewijn is niet tevreden met de brief (PDF) van premier Rutte over de rol die prins Bernhard speelde in het onderzoek naar de Roy van Zuydewijn. Dat zei advocaat Mark Meijjer vanochtend in het Radio 1 Journaal.

Update 10:11 - De Roy: Rutte liegt

In een interview met het Radio 1 Journaal heeft De Roy van Zuydewijn gezegd dat Rutte liegt:

Zowel Kok als Balkenende heeft er zwaar over gelogen. Rutte doet dat nog eens dunnetjes over. Alleen door de politieke druk kan hij niet meer ontkennen dat Bernhard de opdrachtgever was, die overigens niet eens in de positie was om de AIVD aan te sturen.

Luister hier het radiofragment terug:

Meijjer zet vooral vraagtekens bij de stelling dat iemand die beveiligd wordt zelf veiligheidsonderzoeken kan laten doen. De advocaat noemde de brief die Rutte stuurde “meer van het zelfde”.

De reactie van advocaat Meijjer in het Radio 1 Journaal:

D66-leider Alexander Pechtold heeft tegenover de NOS aangegeven dat zijn partij nog altijd met vragen zit over hoe het precies zit:

Brief bevestigt onderzoek door DKDB in opdracht van Bernhard

Premier Rutte schreef gisteravond in een brief aan de Tweede Kamer dat prins Bernhard inderdaad in 2000 onderzoek heeft laten doen naar De Roy van Zuydewijn. Volgens de premier kon hij als “te beveiligen persoon” informatie opvragen over veiligheidsrisico’s die mensen in zijn omgeving vormen.

De Roy reageert op brief Rutte:

Uit het onderzoek van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) naar de toenmalige partner van prinses Margarita, de kleindochter van prins Bernhard, bleek dat er geen veiligheidsrisico’s waren.

Toenmalig minister van Justitie Benk Korthals was van de hele affaire niet op de hoogte, benadrukt Rutte. Toenmalig directeur van het Kabinet der Koningin Felix Rhodius wist wel van de rapportage.

De Roy van Zuydewijn zegt al jaren dat hij werd tegengewerkt, afgeluisterd en achtervolgd. Prins Bernhard, die overleed in 2004, zou hem een “verschrikkelijk type” hebben gevonden. NRC-redacteur Tom Kreling schreef eerder dit jaar nog over de kwestie:

Het begon toen hij in februari 2003 met prinses Margarita, zijn toenmalige vrouw, een rel ontketende door in HP/De Tijd uit de school te klappen over het Koninklijk Huis. Smeuïge, soms onwaarschijnlijke verhalen. De pointe was dat hij en zijn vrouw door het Koninklijk Huis werden tegengewerkt. Ze werden afgeluisterd en er werden illegaal dossiers over hem ingezien. In 2006 scheidde Margarita van hem en werd ze weer door de koninklijke familie opgenomen. Sindsdien strijdt Edwin Karel Willem de Roy van Zuydewijn (Amsterdam, 1966) zonder haar voor rehabilitatie.

Om 10:40 uur debatteert de kamer over de kwestie. Het debat is live te volgen bij RTL Z, waar De Roy zit om commentaar te geven.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een interview met Edwin de Roy van Zuydewijn.

De brief van minister-president Rutte:

Beantwoording Kamervragen Over de Zaak de Roy Van Zuydewijn by NRCnl