Zorg in Ruwaard van Putten Ziekenhuis onder de maat

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis heet tegenwoordig Spijkenisse Medisch Centrum. De zorgkwaliteit was beneden peil concludeert de inspectie vandaag in een rapport. Foto ANP / Arie Kievit

De zorg bij het Ruwaard van Putten Ziekenhuis, dat met een hoog sterftecijfer kampte op de afdeling cardiologie, was lange tijd in het hele ziekenhuis onder de maat. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg vandaag in een kritisch rapport.

Tussen 2010 en november vorig jaar ging het volgens de inspectie onder andere mis bij de dossiervoering, de overdracht van informatie, de behandeling, het toezicht op assistenten en ook werd niet volgens de protocollen gehandeld. De medische staf handelde volgens de inspectie niet zoals mag worden verwacht.

“Hierdoor kon een cultuur blijven bestaan waarin persoonlijke belangen, conflicten en slechte communicatie dominant waren.”

Ook de raad van bestuur en de raad van toezicht waren niet bij machte om de situatie te verbeteren, stelt de inspectie vast. De medische staf ruziede lange tijd met de raad van bestuur over geld. Geld verdienen werd in het Ruwaard van Putten ziekenhuis in Spijkenisse belangrijker gevonden dan de patiëntenzorg.

Ziekenhuis stond onder verscherpt toezicht

De problemen kwamen eind 2011 aan het licht toen bekend werd dat de sterftecijfers op de verpleegafdeling cardiologie in 2010 hoger lagen dan gemiddeld. Een extern onderzoeksbureau in opdracht van de raad van bestuur concludeerde vorig jaar dat de cardiologen niet aan dossiervorming deden, patiënteninformatie slecht aan elkaar doorgaven en co-assistenten (student geneeskunde) te veel verantwoordelijkheid gaven. D

Een nieuwe directie schakelde vervolgens de inspectie in waarna het Ruwaard vorig jaar november onder verscherpt toezicht werd gesteld. De afdeling cardiologie werd gesloten. De affaire zorgde voor het faillissement van het ziekenhuis afgelopen juni. Het ziekenhuis had een schuld van 42,5 miljoen euro en bleek al jaren verlieslijdend te zijn. Ruim achthonderd medewerkers raakten hun baan kwijt.

Het Ruwaard maakte daarna een doorstart onder de naam Spijkenisse Medisch Centrum, als een samenwerkingsverband van het Maasstad Ziekenhuis, het Ikazia en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. De cardiologen, die mogelijk fouten hebben gemaakt, moesten hun werkzaamheden neerleggen. Tegen hen werden 29 klachten ingediend, maar het OM ging niet tot vervolging over. Wel moeten de cardiologen voor de tuchtrechter verschijnen.

Volgens commissie-Danner deed cardiologie het niet slechter dan andere afdelingen

De commissie-Danner concludeerde afgelopen november als dat de afdeling cardiologie het niet slechter deed dan andere afdelingen. De commissie onderzocht de dood van 770 patiënten in het Spijkenisser ziekenhuis. In 15 procent van de gevallen ontstond schade door de behandeling zelf, in 9 procent van de gevallen droeg die schade bij aan het overlijden. Ook bij de zorgverlening ging er veel mis. Zo werden ‘onvolkomen’ behandelmethodes toegepast en waren registraties in dossiers onnauwkeurig.

Lees hier het hele inspectierapport:

Inspectierapport IGZ over Ruwaard van Putten Ziekenhuis

    • Anouk Eigenraam