Egyptische winnaar Grote Prins Claus Prijs overleden

Archieffoto van Ahmed Fouad Negm, buiten bij zijn huis in Kairo. Foto AP / Mohamed Al-Sehety

De Egyptische dichter Ahmed Fouad Negm, die om zijn ‘creatieve vernuft’ en strijd voor sociale rechtvaardigheid dit jaar de Grote Prins Claus Prijs (100.000 euro) toegewezen kreeg, is overleden. Dat meldt AP. Hij werd 84 jaar.

De satirische ‘dichter van het volk’ overleed volgens zijn uitgever op dinsdagochtend. Het Prins Claus fonds prees de 84-jarige Fouad in september van dit jaar voor zijn rol als politiek commentator en ‘voorvechter van de positie van armen en rechtelozen’.

“Met veel creatief vernuft put Negm uit het rijke Arabische dialect met zijn ritmes en zangtradities, aanroepingen en niet te vergeten de humor, waarmee hij op levendige wijze uitdrukking geeft aan de bekommernissen en verlangens van het volk.”

Negm sprak zich namens het Egyptische volk uit over de vernedering van zijn land door Israël in 1967, de vredesbesprekingen met dat land in 1979 en de recente revolutie in zijn land. Populair werd hij dankzij de muzikant Sheik Imam, die in de jaren zeventig van de twintigste eeuw de poëzie van Negm op muziek zette.

Al Jazeera maakte eerder een korte documentaire over hem. In de documentaire vertellen jonge Egyptenaren dat ze met Negm zijn opgegroeid, dat zijn poëzie overal op muren te vinden. Oudere Egyptenaren spreken hun bewondering uit voor de onbevreesde volksdichter, die in totaal 18 jaar gevangen zat. Negm zelf komt ook uitgebreid aan bod. Je ziet hem uit bed stappen, God danken voor deze nieuwe dag. Negm legt uit van zijn moeder, wier portretfoto hij kust, geleerd te hebben je tong te gebruiken om je uit te spreken. Dat heeft dan ook zijn hele leven gedaan. Even later draagt Negm een gedicht voor.

Negm heeft nooit een formele opleiding genoten en werkte onder andere als bediende en postbezorger. Onder de Egyptische presidenten Gamal Abdel-Nasser en Anwar Sadat zat Negm vanwege zijn politieke visie gevangenisstraffen uit. Over zijn invloed als dichter van het volk, moet Negm eens gezegd hebben:

“Ik ben geen nedering persoon en ik ben niet dom. Ik weet dat ik een dichter ben die dit land heeft beïnvloed.”

    • Roderick Nieuwenhuis