Opinie

    • Stijn Bronzwaer

Willem-Alexander in zwembroek

Ik had nog nooit van het Argentijnse tijdschrift Caras gehoord. Tot vorige week, het blad publiceerde een fotoserie van Máxima en Willem-Alexander in badkleding op het strand. Foto’s die stiekem zijn gemaakt tijdens het kennismakingsbezoek van Máxima en Willem-Alexander aan het Caraïbisch gebied.

Je wil niet kijken, maar je kijkt toch.

Caras valt niet onder de door de Rijksvoorlichtingdienst (RVD) afgekondigde ‘mediacode’ en mocht om die reden gewoon publiceren. Nederlandse media moesten het doen met links naar de foto’s of, nog gekker, de foto’s uitgebreid beschrijven zonder de plaatjes daadwerkelijk te laten zien.

Ik las op nu.nl dat Máxima een rode bikini droeg, „mogelijk van het merk Hugo Boss”. Willem-Alexander koos voor „een veelkleurige zwembroek in het model boxerhort”. Het viel op dat de twee „een opvallend bleke huid” hadden, waaruit nu.nl concludeerde dat de foto’s waarschijnlijk aan het begin van de reis waren gemaakt.

Beschrijven dat Willem-Alexander in een blauw T-shirt en Hawaiizwembroek met een tas over z’n schouder tussen de strandstoelen staat, en Máxima voorovergebogen zit op een stoel met blote rug in een rode bikini: dat mag. Maar als je het (dodelijk saaie) plaatje afdrukt ligt er zomaar een brief van de landsadvocaat op de deurmat.

Er volgen „passende maatregelen”, staat in de mediacode, te lezen op de website van de RvD. Dat kan naast een rechtszaak ook „(tijdelijke) uitsluiting bij accreditatie” betekenen. Voor je het weet word je als fotograaf niet meer uitgenodigd voor de ‘persmomenten’: de enige twee keer per jaar dat je legaal geforceerd geposeerde foto’s mag maken van de koninklijke familie.

En dat terwijl de RVD hier helemaal niets over te zeggen heeft. Niet de RVD, maar de rechter bepaalt wat media wel en niet mogen. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg besliste vorig jaar dat persfotografen veel meer vrijheid hebben dan diensten als de RVD hen opleggen. Dat een lid van het Koninklijk Huis alleen tijdens ‘officiële’ momenten mag worden gefotografeerd, zoals de RVD eist, blijkt niet houdbaar. Het mensenrechtenhof oordeelde dat beroemdheden op vakantie nog steeds publieke figuren zijn. Pas als fotografen hinderlijk gaan volgen worden er regels overtreden. De ‘gewoonheid’ van het dagelijks leven van een beroemdheid in beeld brengen: dat mag best, besliste het hof. Als je maar gepast afstand houdt.

En gewoner dan Willem-Alexander in zwembroek model boxershort, dat kan bijna niet.

Stijn Bronzwaer (@nextstijn) schrijft op deze plek elke week over (nieuwe) media

    • Stijn Bronzwaer