Weg met de linkse denkers, leve het pure kapitalisme

Wie: Yernaz Ramautarsing

Leeftijd: 26

Wat: student politicologie

Waar: Pauw & Witteman, 28 november

Ook dit stukje wordt waarschijnlijk gereproduceerd op de Facebookpagina ‘Linkse indoctrinatie op mijn universiteit’. Aandacht in de media wordt door oprichter Yernaz Ramautarsing gevierd als een overwinning. Vorige week donderdag was een topdag.’s Ochtends een interview in de Volkskrant,’s avonds een optreden bij Pauw & Witteman. Tijdens die uitzending had de pagina 395 ‘likes’, vanochtend stonde de teller op 2.176.

Het duurde even voordat het initiatief van de student politicologie aan de Universiteit van Amsterdam door de media werd opgemerkt. In april dit jaar begon Ramautarsing met zijn meldpunt. Studenten kunnen voorbeelden posten van docenten die hun linkse wereldbeeld uitdragen in de collegezaal. Links moet breed worden opgevat: pro Europa, pro Obama, pro verzorgingsstaat, anti vrije markt, anti kapitalisme, anti Amerika. Begin oktober had Nieuwe Revu de primeur, universiteitsblad Folia volgde snel, half november werd de actie gesignaleerd in nrc.next en NRC Handelsblad.

Als gast van de linkse presentatoren Pauw en Witteman was Ramautarsing, geboren in Paramaribo, goed op dreef. Nadat hij de gastheren tussendoor had beticht van salonsocialisme („Jullie pakken ook hoor!”) wist hij in de finale Freek de Jonge (die zichzelf niet bepaald hielp) te vloeren. Dit alles met een charmante lach en zonder een greintje verbetenheid. Rustig en toch ad rem.

De vorm was heel wat overtuigender dan de inhoud. Ramautarsing heeft drie voorbeelden van linkse indoctrinatie op de UvA die steeds opduiken: een docent sprak over de falende markt, studenten moesten een boekje over Obama kopen, er hangt een portret van Marx in een universiteitsgebouw. In het curriculum zouden rechtse denkers als Hayek en Friedman worden geweerd. Onzin, zegt de opleidingsdirecteur politicologie, die komen in het tweede jaar aan bod.

De schamele maar publiciteitsgevoelige anti-indoctrinatie actie lijkt voor Ramautarsing een middel om zijn echte doel te bereiken: aandacht voor het gedachtengoed van de Russisch-Amerikaanse filosofe en schrijfster Ayn Rand (1905-1982). Hij is aanhanger van haar ‘objectivisme’: kapitalisme in de meest pure vorm, met een minimale rol voor de overheid en atheïsme en egoïsme als individuele deugden. Bij P&W zwaaide Ramautarsing met zijn stuk gelezen exemplaar van haar ideeënroman Atlas Shrugged uit 1957.

Waar Yernaz is, is Ayn niet ver weg. „Door het lezen en bestuderen van haar boeken heb ik mijn principes kunnen vormen en definiëren”, zegt hij in een interview op de obscure website Succes for Men. Daarvoor is hij haar „eeuwige dank verschuldigd”. Rands motto is vrij overzichtelijk: weg met de overheid, leve de markt. Haar discipel verspreidt het woord. Ramautarsing is een gelovige atheïst.

Mark Duursma

We verwelkomen iedere week een nieuwkomer in de mediacarrousel.

    • Mark Duursma