Voormalig gedeputeerde Hooijmaijers krijgt drie jaar cel

ArchieffotoTon Hooijmaijers.
ArchieffotoTon Hooijmaijers. Foto ANP / Gerard Vlaar

De rechtbank in Haarlem heeft voormalig VVD-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Ton Hooijmaijers veroordeeld tot drie jaar cel wegens omkoping, witwassen, valsheid in geschrifte en het aannemen van smeergeld. Tegen hem was vier jaar cel geëist.

De rechtbank acht bewezen dat Hooijmaijers als bestuurder in de periode van 2004-2009 geld aannam van bedrijven, die zaken wilden doen met de provincie. Hij deed ondernemers beloftes en liet zich daarvoor via een omweg en met valse facturen betalen. Volgens justitie ontving Hooijmaijers in zijn tijd als gedeputeerde in totaal ruim 1,8 miljoen euro van 62 verschillende bedrijven, waarvan 491.835 aan smeergeld. Het geld kwam terecht op rekening van zijn bedrijf Move Consultants, dat op naam stond van zijn vrouw. De oud-gedeputeerde zou op die manier 500.000 euro hebben witgewassen.

Onverantwoorde uitgaven met de provinciale creditcard

Hooijmaijers gaf de verdiensten niet op bij de provincie. Zijn vrouw Jocelyn P., die maandelijks zevenhonderd euro aan salaris zou hebben ontvangen, zou van alles niets hebben geweten. Niettemin had justitie drie maanden voorwaardelijk tegen haar geëist, een werkstraf van 240 uur en een geldboete van 25 duizend euro.

Hooijmaijers moest in 2009 vertrekken nadat was gebleken dat de provincie tientallen miljoenen euro’s had verloren doordat geld uitstond bij de IJslandse bank Landsbanki. Later bleek dat hij enkele duizenden euro’s die hij met de provinciale creditcard had uitgegeven niet kon verantwoorden. Het OM deed in 2010 invallen bij zes bedrijven en in de woningen van Hooijmaijers en diens moeder. Na 3,5 jaar uitgebreid onderzoek legde justitie voor 1,8 miljoen euro beslag op bezittingen van de VVD’er.

De gedeputeerde heeft altijd alle beschuldigingen ontkend, en heeft vandaag meteen laten weten in hoger beroep te gaan.