Vijftigduizend euro boete voor Haagse islamistische universiteit

Foto ANP / Lex van Lieshout

De islamitische Alhuraa universiteit in Den Haag moet van de rechtbank vijftigduizend euro boete betalen, waarvan de helft voorwaardelijk, voor oplichting en het vervalsen van diploma’s. Dat schrijft persbureau Novum vanmiddag.

De universiteit deed zich jarenlang ten onrechte voor als onderwijsinstelling. De school voert weliswaar de naam ‘universiteit’, maar heeft geen geaccrediteerde opleidingen. Daardoor mag de school geen wettelijk erkende diploma’s uitgeven. Tussen april 2007 en juli 2010 zijn er wel diploma’s uitgegeven.

Hoewel het ministerie van Onderwijs al in 2008 liet weten dat Alhuraa geen diploma’s mocht verstrekken, ging de school hier toch mee door. Hierdoor hebben veel studenten schade geleden, aldus de rechtbank.

Schadevergoeding voor studente

De universiteit moet aan één gedupeerde studente een schadevergoeding van 4640 euro betalen, de studente was dat bedrag kwijt aan studiekosten maar nu blijkt dat haar diploma niks waard is. De school moet verder op zijn website een tekst in het Engels en Arabisch plaatsen dat de instelling niet bevoegd is om bachelor- en masterdiploma’s uit te reiken. De site wordt momenteel vernieuwd.

Het OM had een boete van zeventigduizend euro geëist, waarvan twintigduizend voorwaardelijk. De rechtbank vond een lager bedrag passender, mede omdat het lang heeft geduurd voordat de zaak aan de rechter is voorgelegd.

    • Nando Kasteleijn