Net weg bij EZ, nu weer een klus bij EZ

Foto ANP

Nog geen jaar weg bij het ministerie van Economische Zaken en CDA-er Maxime Verhagen is terug als bijzonder vertegenwoordiger voor de Nederlandse defensie-industrie en in het bijzonder de nieuw te kopen en ontwikkelen straaljager Joint Strike Fighter.

Hij moet „boegbeeld” worden van de Nederlandse overheid en bedrijven en in de VS proberen opdrachten binnen te slepen, zo schrijft het ministerie van Economische Zaken. Al met al moet dit in twintig werkdagen per jaar kunnen, zegt zijn woordvoerder.

Verhagen heeft al een baan: hij is voorzitter van lobbyorganisatie Bouwend Nederland. Begin dit jaar kreeg hij daar kritiek op zijn functioneren van aangesloten bouwbedrijven – hij was teveel politicus, te weinig bouwer. Voor zijn nieuwe functie is zijn achtergrond als ex-minister juist handig. „Zijn grote politieke ervaring”, zo zegt Verhagens opvolger Henk Kamp in een brief aan de Tweede Kamer, maakt hem „bij uitstek geschikt”.