‘Vergeten’ romans voor het voetlicht door nieuwe literatuurprijs

Guus Bauer
Guus Bauer Foto ANP

Journalist, schrijver en literatuurrecensent Guus Bauer heeft een nieuwe literatuurprijs opgericht, meldt Tzum. De Grote Inktslaaf Literatuurprijs 2013, die aanstaande zondag wordt uitgereikt, wil een vergeten roman bekronen.

De volgende vijf romans zijn voor de prijs, volgens Bauer ‘uit scherts geboren’, genomineerd:
Owen Donkers: IJsbrood
Peter Drehmanns: De man die brak
Victor Meijer: Snoepreis
Bart Stouten: Kersen eten om middernacht
Lammert Voos: De terugkeer van het haringorakel

De prijs is een juryprijs, maar de juryleden wil Bauer niet prijsgeven.

De winnaar van de prijs krijgt een 3d-wisseltrofee. Een kort verhaal van de schrijver wordt opgenomen in een bundel voor de Europese Unie. In die bundel, die in samenwerking met de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) wordt uitgebracht, staan ook verhalen van prominente Nederlandse en buitenlandse schrijvers als Gerbrand Bakker, Graham Swift, Hilary Mantel en Almudena Grandes.

De Grote Inktslaaf Literatuurprijs 2013 wordt aanstaande zondag tijdens de Beurs van Kleine Uitgevers, een beurs waar 120 kleine uitgevers hun nieuwe titels presenteren, in Paradiso uitgereikt. De winnaar wordt om 16:00 bekendgemaakt.

    • Roderick Nieuwenhuis