Vakbond: jonge piloten worden uitgebuit door pay-to-fly-constructie

Foto ANP/ Valerie Kuypers

Luchtvaartmaatschappijen als Ryanair en Wizz Air buiten beginnende piloten uit door ze te laten betalen om te mogen vliegen. Dat zegt pilotenvakbond VNV, meldt de NOS.

Pay-to-fly wordt het genoemd: jonge piloten die geen baan kunnen vinden, kunnen 25.000 tot 40.000 euro betalen om een aantal maanden vlieguren te maken en een vergunning te krijgen voor het besturen van een bepaald type vliegtuig. Volgens de VNV maken luchtvaartmaatschappijen misbruik van de werkloze piloten. Ze hebben al schulden na hun pilotenopleiding en krijgen er op deze manier nog meer kosten bij. Naast Ryanair en het Hongaarse Wizz Air doen volgens de VNV ook het Poolse Enter Air, het Turkse SunExpress, Lion Air en Merpati uit Indonesië en vrachtvervoerder Farnair mee aan de pay-to-fly-constructie.

Volgens de VNV zijn er momenteel zo’n 250 studenten die gebruikmaken of gebruik hebben gemaakt van pay-to-fly. Ze moeten zich hiermee niet meer inlaten, aldus de vakbond. Uitzicht op een vaste baan is er voor de studenten ook niet: de jonge vliegers worden volgens de VNV na verloop van tijd weer ingeruild voor anderen, die vervolgens ook weer moeten betalen.

    • Frank Huiskamp