Tumblr-ster Zimbabwe1992 maakt van Afrika een drugs-trip

Op bloggerssite Tumblr kan iedereen kunstenaar zijn. Slechts een enkeling valt op. Bijvoorbeeld Zimbabwe1992.

Pagina van Zimbabwe1992.
Pagina van Zimbabwe1992.

Zimbabwe1992 is een ster op Tumblr. De website telt 135 miljoen blogs met foto’s, filmpjes en tekst. Om in dat gigantische aanbod op te vallen moet je iets echt bijzonders doen. Zimbabwe1992 doet dat. Hij heeft tienduizenden volgers op Tumblr, zijn foto’s worden soms duizenden keren gedeeld.

De pagina Zimbabwe1992 bestaat uit een psychedelische gifgroene achtergrond met wekelijks tientallen nieuwe foto’s. Die foto’s vormen een krankzinnige wereld waarin het Afrika dat wij (denken te) kennen is veranderd in een futuristische drugstrip. Geen beelden van armoede of chaos, maar verwijzingen naar populaire cultuur uit Amerika en Japan. In dit Afrika is de excentrieke popster Marilyn Manson de baas. Aliens heersen over bewoners van primitieve dorpjes. Er zijn gifgroene slangen, stammen met buitenaardse tekens op hun voorhoofd en zo nu en dan komt er ook nog eens een Pokémon langs. Het is een collage van gephotoshopte beelden, met de webcam gemaakte selfies en op internet gevonden foto’s. Een camera komt er niet aan te pas.

De maker van Zimbabwe1992, Peter Mailes, is geboren in Zimbabwe en woont nu met zijn moeder aan de rand van Londen. Hij werkt in een bejaardenverzorgingstehuis, want zijn moeder gelooft niet dat je met kunst maken ooit geld kan verdienen. Hij heeft geen artistieke opleiding gehad, een kunstenaar wil hij zichzelf niet noemen.

Toch is Zimbabwe1992 de status van blogger of verzamelaar overstegen. Zijn beelden werken in samenhang. Net als bij bijvoorbeeld fotografieliefhebbers Hans Aarsman en Erik Kessels wordt het verzamelen van bestaande beelden een discipline op zich, met verrassende nieuwe resultaten. Een extra effect bereikt hij door er dingen aan toe te voegen. De groene achtergrond doet denken aan giftig mutatieslijm en maakt elke foto een beetje eng. Mailes kan goed photoshoppen. Zowel werk van fotograaf Pieter Hugo als vakantiekiekjes van fotomodellen op safari moeten eraan geloven. Dat levert beelden op waarbij je een paar keer met je ogen moet knipperen voordat je begrijpt wat je ziet.

Zimbabwe1992 maakt nu furore op Tumblr, maar het zal niet lang meer duren voor hij internet ontgroeid is en in de musea komt te hangen. Al gaan mensen in de toekomst misschien niet meer naar musea om goede kunst te zien. Ze surfen gewoon naar Tumblr.

Zimbabwe1992 vertelt op 6 december bij Lost & Found (avond voor verdwaald beeld en geluid) in de Waag in Amsterdam over zijn blog. Info: www.lost.nl.