Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Top PvdA in Amersfoort vertrekt na diefstal

Een man ondertekent het condoleanceregister voor het PvdA-raadslid Ramon Smits Alvarez in het stadhuis van de gemeente Amersfoort.
Een man ondertekent het condoleanceregister voor het PvdA-raadslid Ramon Smits Alvarez in het stadhuis van de gemeente Amersfoort. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De top van de Partij van de Arbeid in Amersfoort stapt op wegens diefstal uit de kas van een stichting van de partij. Onder anderen wethouder Rob van Muilekom vertrekt naar aanleiding van een onafhankelijk onderzoek naar fractielid Ramón Smits Alvarez. Naar nu blijkt stal hij 64 duizend euro van de Stichting PvdA Amersfoort Aktief (PAA), maakte de PvdA zojuist bekend.

Twitter avatar RobvanMuilekom Rob van Muilekom Ik neem de verantwoordelijkheid voor gedoe stichting PAA http://t.co/Q6YO2tLPn1 en treed af als wethouder.Met pijn in mijn rode-PvdA-hart

De kas werd beheerd door Smits Alvarez, die in oktober als vermist werd opgegeven. Kort na zijn verdwijning werd al bekend dat er een bedrag van 4000 euro was verdwenen. Het 34-jarige raadslid beroofde zich in Spanje van het leven.

De PvdA in Amersfoort schrijft in een verklaring:

PwC heeft vastgesteld dat één bestuurslid van de Stichting PAA, fractielid Ramón Smits Alvarez, onrechtmatig geld heeft onttrokken aan de stichting. Over de periode 2011 tot en met medio 2013 is een totaalbedrag van €64.024 verdwenen van de bankrekeningen. Smits Alvarez was vanaf juli 2010 verantwoordelijk voor de registratie en de verantwoording van de transacties op de bankrekeningen, als penningmeester van de Stichting PAA.

Vier PvdA’ers stappen op

Het afdelingsbestuur constateert nu dat het de financiële gang van zaken niet goed genoeg heeft gecontroleerd. Naast van Muilekom stappen ook fractievoorzitter Edwin Hinloopen en afdelingsvoorzitter Marjet van Baggum op. Wanda Dijkstra trekt haar kandidatuur voor het lijsttrekkerschap in. De vier PvdA’ers hebben dat besloten in samenspraak met het landelijk partijbestuur.

Op de rekening van de Stichting PAA stond gemeenschapsgeld en spaargeld van PvdA-leden dat werd gebruikt voor bijvoorbeeld campagnes. Over de besteding van het gemeenschapsgeld is volgens de PvdA wel controle uitgevoerd, maar over de besteding van het spaargeld niet. De Stichting PAA wordt opgegeven.