Dit is een artikel uit het NRC-archief

Media

‘The Guardian publiceerde slechts een fractie van NSA-documenten’

De krant The Guardian heeft slechts een fractie van de documenten van Edward Snowden gepubliceerd. Van de 58 duizend documenten waar het dagblad inzage in had, zijn er uiteindelijk 26 openbaar gemaakt. Dat zei hoofdredacteur Alan Rusbridger vandaag tijdens een hoorzitting in het Britse parlement.

Hoofdredacteur Alan Rusbridger verdedigt de publicaties van The Guardian voor politici in het Britse parlement.
Hoofdredacteur Alan Rusbridger verdedigt de publicaties van The Guardian voor politici in het Britse parlement. Foto AP / PA

De krant The Guardian heeft slechts een fractie van de documenten van Edward Snowden gepubliceerd. Van de 58 duizend documenten waar het dagblad inzage in had, zijn er uiteindelijk 26 openbaar gemaakt. Dat zei hoofdredacteur Alan Rusbridger vandaag tijdens een hoorzitting in het Britse parlement.

Rusbridger moest zich verdedigen tegen verwijten dat The Guardian terroristen zou hebben geholpen door de onthullingen over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en diens Britse pendant GCHQ.

“We hebben heel zorgvuldig beoordeeld wat we naar buiten brachten”, zei hij volgens persbureau Reuters.

“We hebben geen namen gepubliceerd en er zijn geen namen naar buiten gekomen.”

Twitter avatar guardian The Guardian Guardian editor Alan Rusbridger says NSA files are secure but will not state their exact whereabouts at select committee…

De vaderlandliefde van Rusbridger

Rusbridger stond de politici te woord na de onthullingen die zijn krant het afgelopen half jaar deed over de NSA. Uit de documenten van Snowden en de publicaties van The Guardian en andere media is gebleken hoe groot de omvang en de schaal is van de afluisterpraktijken. De journalist achter veel van die publicaties was Glenn Greenwald, die The Guardian inmiddels heeft verlaten.

Rusbridger kreeg ook de vraag voorgelegd of hij wel van zijn land houdt. Zijn reactie:

“We zijn vaderlandlievend en een van de de dingen waar wij van houden is de aard van de democratie en de vrijheid van de pers en het feit dat we in dit land dit soort dingen kunnen publiceren en bespreken.”

De brief van Carl Bernstein

Eerder op de dag publiceerde The Guardian een brief van journalist Carl Bernstein, bekend van zijn publicaties over het Watergate-schandaal. Hij noemde de oproep aan Rusbridger om verantwoording af te leggen over de publicaties een gevaarlijke en verderfelijke poging van de Britse overheid om de aandacht te verleggen van buitensporige geheimhouding door de staat naar het handelen van de pers.

The Guardian kwam onder grote druk te staan van de Britse autoriteiten. De politie vernietigde in augustus een aantal harde schijven van de krant, na eerder te hebben gedreigd met juridische stappen.

Rusbridger laat zicht niet intimideren

Rusbridger herhaalde vandaag in de hoorzitting wat hij toen ook zei: dat hij zich niet laat intimideren over wat er wel en niet in de krant komt. Hij somde op welke maatregelen volgens hem zijn genomen om The Guardian onder druk te zetten:

“They include prior restraint, they include a senior Whitehall official coming to see me to say: ‘There has been enough debate now’. They include asking for the destruction of our disks. They include MPs calling for the police to prosecute the editor. So there are things that are inconceivable in the US.

“I feel that some of this activity has been designed to intimidate the Guardian.”

Twitter avatar guardian The Guardian .@arusbridger says the Gdn will continue to responsibly publish stories on Snowden leaks and not be intimidated http://t.co/lluFTux6b7

NRC publiceerde de afgelopen weken ook onthullingen over de NSA op basis van documenten van Snowden. Zo bleek onder meer dat Nederland tussen 1946 en 1968 is afgeluisterd door de Amerikanen.

Afgelopen weekend onthulde NRC op basis van een geheim NSA-document dat de Nederlandse inlichtingendienst AIVD inbreekt op de servers van internetfora. Op die manier worden de gegevens van alle gebruikers van die webfora verzameld. Vaak zijn dat onbekende personen van wie nog niet is vastgesteld of zij een bedreiging zijn voor de rechtsorde.