‘Tegenvaller Fyra mogelijk toch voor rekening van NS’

Fyratreinstellen op een rangeerterrein in Watergraafsmeer. Foto ANP / Koen van Weel

De NS moet mogelijk toch zelf opdraaien voor de tegenvaller van de Fyra van 119 miljoen euro. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gaat daarover samen met staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) in gesprek met het spoorbedrijf, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Door het debacle met de Fyra, die kort na zijn introductie alweer van het spoor moest worden gehaald wegens technische mankementen, loopt de staat 119 miljoen aan dividend mis. Dit bedrag zou van het budget van het infrafonds worden afgehaald, waardoor er minder geïnvesteerd zou kunnen worden in wegen en spoorwegen. De Tweede Kamer was hier ongelukkig mee en vroeg zich af of de NS het bedrag niet zelf kon opbrengen door efficiënter te werken.

Dijsselbloem stelde eerder dat het onmogelijk was 119 miljoen op de NS te verhalen omdat dit ten koste zou gaan van de investeringscapaciteit, die toch al gering is. De Spoorwegen moeten in 2017 al honderd miljoen euro per jaar besparen. Daarbij komt een bedrag van 221 miljoen aan maatregelen waarmee het spoorbedrijf het vermogensverlies van de Fyra moet compenseren. Al met al krijgt de NS al een “forse klap” te verduren, zei Dijsselbloem eerder.

De minister zegt de Kamer nu toch toe samen met Mansveld op zoek te gaan “concrete aanvullende efficiencymaatregelen” bij de NS. Het volledige bedrag van 119 miljoen verhalen op de NS acht hij overigens niet mogelijk. Het kabinet neemt in het voorjaar een besluit over wat er wel mogelijk is.

    • Pim van den Dool